Over het belang van vaderschap

Nieuws

 

Steeds minder kinderen wonen bij beide ouders

december 2017 – Steeds meer kinderen wonen niet meer in een gezin met hun eigen vader en moeder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dat aantal de laatste twintig jaar is gestegen van 400.000 tot 600.000. De helft van de kinderen die nu niet meer bij beide ouders woont, maakte de scheiding van hun ouders mee. Ook het aantal kinderen dat vanaf de geboorte al niet meer bij beide ouders woont, neemt toe.

Bron: NOS

 


Jonge mannen als klokkenluiders

december 2017 – Over criminele, gevaarlijke, gewelddadige en radicaliserende jonge mannen is afgelopen decennia steeds meer te doen. Weinig non-fictie boeken beschrijven de kracht, creativiteit, zorgzaamheid en schoonheid van jonge mannen die onmisbaar is voor het voortbestaan van families en samenlevingen. In zijn nieuwe boek ‘Jonge mannen als klokkenluiders’ brengt antropoloog en groepstherapeut Dirck van Bekkum deze materie in kaart. Kijk bij boeken voor meer informatie.

 


 

Gevangenis Leeuwarden krijgt ‘vadervleugel’

oktober 2017 – In de zomer van 2016 sprak VADERS aanwezig met Monique Dijkstra: staffunctionaris ketensamenwerking bij de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) én projectleider ‘Gezinsbenadering.’ Ze vertelde over het project dat gedetineerde vaders de mogelijkheid biedt om -vanuit de gevangenis- hun vaderrol zo goed mogelijk in te vullen. De pilot die destijds nog moest starten is inmiddels beëindigd. En met een goed resultaat, zo blijkt uit de laatste nieuwsberichten:

De gevangenis in Leeuwarden krijgt een speciale ‘vadervleugel’ waar gedetineerde vaders hun kinderen kunnen ontvangen. Het gaat om een familiekamer waar vaders in een ontspannen setting met kun kinderen kunnen spelen, tv-kijken, huiswerk maken of gesprekken voeren.

Bron: Volkskrant

 


 

Nieuw kabinet wil zes weken vaderschapsverlof

oktober 2017 – Het nieuwe kabinet gaat het vaderschapsverlof uitbreiden.Volgens de huidige regels krijgen partners twee dagen vrij na de geboorte van een kind. Dat worden vanaf 2019 vijf dagen betaald verlof. Daarnaast komt er een speciaal aanvullend verlof voor partners, per 1 juli 2020. In het eerste half jaar na de geboorte van een kind kan de partner vijf weken verlof opnemen. In die periode krijgt hij een uitkering van 70 procent van zijn loon van het UVW.

Bron: NOS

 


 

Bij helft van vechtscheidingen zijn kinderen betrokken

september 2017 – Jaarlijks vinden er gemiddeld 33.000 echtscheidingen plaats, kwam eerder naar voren uit gepubliceerde cijfers van het CBS. Bij 56 procent daarvan zijn kinderen betrokken, blijkt uit het onderzoek van Gecertificeerdemediators.nl. Zij bekeken hiervoor data van het CBS en van gerechtelijke uitspraken tussen 2007 en 15 september 2017.

Bron: Nu.nl

 


 

Waarom veel Surinaamse kinderen zonder vader opgroeien

september 2017 – De zoektochten van Spoorloos in Suriname hebben vaak één gemene deler: een biologische vader die uit beeld verdwenen is. Hoe komt het eigenlijk dat zoveel Surinaamse kinderen opgroeien zonder een vader? We vroegen het aan dr. Marjolijn Distelbrink die enkele jaren onderzoek deed onder Afro-Surinaamse gezinnen met één en twee ouders. 

Bron: KRO-NCRV

 


 

Kinderen ervaren minder stress als voogdij eerlijk verdeeld is

augustus 2017 – Kinderen van gescheiden ouders lijken minder gestrest als de voogdij eerlijk is verdeeld. De positieve kanten van gedeelde voogdij gelden ook als ouders een slechte verstandhouding hebben. Dat komt naar voren uit een Zweeds onderzoek onder achthonderd kinderen.

Bron: Nu.nl

 


 

Rechters treden strenger op bij echtscheidingen

augustus 2017 – Volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg verliezen ongeveer tweeduizend ouders per jaar het contact met hun kinderen. ‘Je ziet wel een kentering, dat rechters nu strenger optreden tegen een moeder die niet meewerkt. Maar gezien de desastreuze uitwerking die een vechtscheiding heeft op het kind, zou de druk nog wat steviger kunnen zijn.’

Bron: Volkskrant

 


 

SIRE lanceert campagne: Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

juli 2017 – Laat jij jongens nog wel jongen zijn? Dat is de boodschap van de nieuwe campagne van SIRE over de omgang van opvoeders in Nederland met jongens. De campagne bestaat uit beelden van stoeiende en ravottende jongens die risico’s nemen, met de vraag of we ze genoeg ruimte geven voor hun ontwikkeling.

Bron: NOS

 


 

Vaderschapsverlof toch weer op de lange baan

juni 2017 – De mogelijke uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen, wordt toch weer uitgesteld. De Tweede Kamer zou hier donderdagavond over debatteren, maar daar steken de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een stokje voor.

Bron: Nu.nl

 


 

Vaders in Nederland zouden meer verlofdagen moeten krijgen

juni 2017 – Er zijn in Nederland minder vaders dan moeders, blijkt uit cijfers van het CBS. Hoe belangrijk is een vaderfiguur in de ontwikkeling van een kind? NU.nl vroeg het in het teken van Vaderdag aan ontwikkelingspsycholoog en gezinsdeskundige Steven Pont en psycholoog voormalig hoogleraar Pedagogiek aan de UvA Louis Tavecchio, gespecialiseerd in de betekenis van vaderschap.

Bron: Nu.nl

 


 

Voorstel kraamverlof toch sneller behandelen

juni 2017 – In september 2016 pleitte minister Asscher voor vijf dagen betaald kraamverlof. Omdat het kabinet sinds de verkiezingen in maart 2017 demissionair is, belandde het voorstel van Asscher in april ‘in de ijskast.’ Op initiatief van de PvdA is de uitbreiding van het kraamverlof voor partners in juni echter weer van de lijst met zogenoemde ‘controversiële onderwerpen’ geschrapt en gaat de Tweede Kamer zich er toch over buigen. 

Bron: Nu.nl

 


 

Méér dan papadag

juni 2017 – Vrijdag 16 juni lanceerde Emancipator een inventarisatie van vaderinitiatieven in Nederland, waarin ook VADERS aanwezig is opgenomen. Emancipator hoopt met deze publicatie het belang van betrokken vaderschap nog verder te verspreiden.

 


 

Nederlandse vindt anonieme donorvader

mei 2017 – Voor het eerst is het een Nederlands kind van een anonieme spermadonor gelukt via een commerciële DNA-databank in de Verenigde Staten haar biologische vader te traceren. Emi Stikkelman stuurde vorig jaar buisjes wangslijm naar drie commerciële DNA-databanken. Er kwam een match uit voort met een Australische vrouw, een achternicht van haar donorvader. Met hulp van Leijs reconstrueerde ze een stamboom, die haar in combinatie met enkele andere gegevens uiteindelijk naar haar biologische vader leidde.

Bron: Trouw

 

Facebooktwitterlinkedinmail

VADERS aanwezig

 

Logo_HFP_1is een initiatief
van het
Hendrik Pierson
Fonds

 

Vindt u dat het Hendrik Pierson Fonds goed werk doet en wilt u hen steunen? Via dit formulier kunt u doneren aan het HPF.

 
Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 379 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter

 

 

VADERS aanwezig wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

beschermjassen_logo