Over het belang van vaderschap

Afro-Caribisch vaderschap

Het is een complex geheel van verschillende stressfactoren die allemaal invloed hebben’

Jonge Afro-Caribische mannen worden in de Nederlandse media veelal geportretteerd als onverantwoordelijke vaders die zelf uit gebroken gezinnen komen en kinderen hebben met meerdere vrouwen. Ze zouden lui zijn, en vaak betrokken bij criminele activiteiten. Transcultureel Systeemtherapeut i.o. Marcos Rabello, zelf Afro-Caribische Braziliaan, herkende deze beeldvorming uit zijn omgeving in Brazilië, ergerde zich eraan en besloot in het kader van zijn afstudeeronderzoek op zoek te gaan naar een alternatief beeld aan de hand van zijn eigen ervaringen.


Waarom juist
dit thema?

‘Mijn moeder is blank en mijn vader is zwart. Dat vaderschap is echt een ding in mijn eigen familie. Ik herken in mijn broers het stereotype beeld; veel vrouwen, kinderen, en zich daar tussen bewegen en ik merk ook wat het gebrekkige contact doet met mijn neefjes en nichtjes. Aan de andere kant zie ik ook de blijheid, warmte en liefde als ze er wél zijn. Dat zette me aan het denken. Hoe gaan deze mannen om met hun vaderschap? En hoe komt dat?’

 

En wat zijn je bevindingen?

‘Ik ben gaan kijken naar de gezinsstructuur tijdens de slavernij in Brazilië en op de Caribische eilanden en ik ontdekte dat daar de ellende eigenlijk al begonnen is, met name door het totale gebrek aan een normale gezinsstructuur. In mijn werk zie ik ook nu dat blanke gezinnen een heel duidelijke structuur hebben; wat doet vader en wat doet moeder. Terwijl in Afro-Caribische gezinnen die rollen veel minder helder aanwezig zijn. Opgroeien in een dergelijk onduidelijk vader-arm systeem is voor jongens in de puberteit erg lastig, en omdat ze deze fase niet makkelijk doorlopen is het later erg moeilijk om zelf vorm te geven aan vaderschap. Het is een complex geheel van verschillende stressfactoren die allemaal invloed hebben, zoals de slavernijgeschiedenis, het zelf opgroeien zonder vader, gebrekkige integratie in de maatschappij en de beeldvorming van de media.’

 
Wat nu?

‘Ik ben op zoek gegaan naar de minder dominante, positieve verhalen over deze groep zwarte vaders, omdat ik wist dat dat er ook was, zoals bij mijn broers. De sterke kant van deze vaders is bijvoorbeeld dat als ze er wel zijn, het vaak hele leuke, liefdevolle, warme vaders zijn. Dus ook aandacht hebben voor de kwaliteit van het contact tussen vaders en kinderen in plaats van alleen kijken naar de kwantiteit.

Op mijn werk bij de opvoedpoli in Den Haag zie ik veel gescheiden Afro-Caribische moeders die weerstand hebben tegen hun ex-man en negatieve verhalen vertellen over hoe slecht die vaders zijn. Ik ga altijd met ze kijken naar wat er gebeurt in de relatie tussen vader en kind als ze wél aanwezig zijn. Is er warmte en liefde in het contact? Ik wil ook altijd de vader zelf leren kennen en ontdekken waar zijn positieve kanten zitten: Wat doet hij wel goed? En hoe kunnen we dat versterken? Ik probeer vaders ook inzicht te geven in de invloed van de intergenerationele factoren.

Het blijft een lastig verhaal; moeder staat er alleen voor omdat vader haar verlaten heeft: “Ik moet ze naar school brengen, eten koken, naar de huisarts etc. En als hij er is gaan ze spelen, voetballen, allemaal leuke dingen doen.” Toch probeer ik de moeders te vertellen dat dat ook belangrijk is.’

 
Wat adviseer jij je collega hulpverleners?

‘Er werken veel vrouwen in de hulpverlening, dat speelt een rol dat er niet altijd aandacht is voor de vaders. Ik vind het juist belangrijk om de vader vanaf de intake te betrekken, ook als de moeder dat lastig vindt. Er is meer kennis nodig over het belang van vaderschap; meer bewustwording. Het is niet zo dat hulpverleners het niet willen maar het is eerder omdat ze het niet weten.’ 


Lees hier het volledige onderzoek van Marcos Rabello (Engels).

Door Irene Zwaan
VADERS aanwezig | juli 2018

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter