Over het belang van vaderschap

Kinderen hebben het recht te weten wie hun biologische vader is

“Van de eerste ontmoeting met zijn biologische vader herinnert hij zich ‘de opluchting, zo onmetelijk groot dat die nog elke dag voelbaar is.’ “

Angela CrottVorig jaar stond in de Volkskrant het aangrijpende verhaal ‘Mijn donor en ik’ van journalist Jelte Sondij. Door zijn oproep in het tv-programma Spoorloos vond hij in 2006 na jarenlang zoeken eindelijk zijn anonieme donorvader. Dankzij de vrouw van zijn donor die naar het programma had gekeken en de gelijkenis met haar man had opgemerkt. Van de eerste ontmoeting met zijn biologische vader herinnert hij zich ‘de opluchting, zo onmetelijk groot dat die nog elke dag voelbaar is’.

 


Anonieme spermadonor

Onder invloed van de tweede feministische golf maakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw de bom, de bewust ongehuwde moeder, opgang. Sommige bom moeders kozen voor een anonieme spermadonor als verwekker van hun kind. Jelte’s moeder was een van hen. De negatieve emotionele gevolgen voor kinderen van deze medische behandeling – kunstmatige inseminatie met anoniem donorsperma – waren toen nog onbekend. Toen ze allang bekend waren, duurde het nog tot 2004 voordat de anonimiteit van de donor werd opgeheven en kinderen het recht kregen op hun zestiende hun biologische vader te leren kennen. Dit recht steekt bleek af tegen het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties uit 1989 waarin is vastgelegd dat ieder kind van nul tot achttien er recht op heeft te weten wie zijn ouders zijn.

 

“Menig alleenstaande vrouw die haar biologische klok
voelt tikken negeert het kinderrechtenverdrag”

 

Het alleenstaande moederschap blijft wringen

Menig alleenstaande vrouw die haar biologische klok voelt tikken negeert het kinderrechtenverdrag. De huidige bam (bewust alleenstaande moeder) heeft vaker dan haar voorgangster de bom voor kunstmatige inseminatie gekozen. Hoezeer onderzoeken ook laten zien dat de bam wat haar pedagogische kwaliteiten betreft niet onderdoet voor een ouderpaar; het alleenstaande moederschap blijft wringen. Dit laatste is af te leiden uit de grote nadruk die voor aanstaande bam moeders wordt gelegd op de noodzaak van een sterk sociaal netwerk. Je zou kunnen zeggen dat dit sterke netwerk in een bam moeder gezin de plaats inneemt van de sterke mannenschouder die in de meeste tweeouder gezinnen aanwezig is.

 

‘Met ieders eigenbelang voorop wordt het belang van het kind
grandioos uit het oog verloren.’

 

Oerdrang boven belang van het kind

Vanuit dit sociale netwerk kan een donorkind dan op zijn zestiende contact opnemen met zijn biologische vader. Met het oog op het VN verdrag is de vraag gerechtvaardigd of die leeftijd niet verlaagd kan worden. Een verlaging van de leeftijd van zestien zal waarschijnlijk een nog groter tekort aan donoren tot gevolg hebben dan de opheffing van de anonimiteit in 2004 al had. Door het tekort aan donoren zijn bij Nederlandse vruchtbaarheidsklinieken wachttijden tot drie jaar ontstaan. Deze lange wachttijden brengen veel alleenstaande vrouwen ertoe, in hun oerdrang een kind te krijgen, anoniem sperma uit het buitenland te halen. Van donoren die op hun beurt in hun oerdrang hun genen over de aardbol verspreiden. Zoals de vierhonderd anonieme donoren van de commerciële spermabank Cryos uit Denemarken als eigentijdse Vikingen doen. Met ieders eigenbelang voorop wordt het belang van het kind grandioos uit het oog verloren.

Voor kinderen is een aanwezige vader het beste. En als dat er niet inzat, omdat hun bam moeder geen man kon vinden en voor een donor ging, dan hebben ze er recht op te weten wie hun biologische vader is. Want dat geeft, laat het verhaal van Sondij zien, blijdschap én rust.

Angela Crott is historica en als onafhankelijk onderzoekster gespecialiseerd in onderzoek naar jongensgedrag in verleden en heden. In de handelsversie van haar proefschrift Jongens zijn ‘t. Van Pietje Bell tot probleemgeval (2013) is in het hoofdstuk over de jongen en zijn ouders het onderwerp bammoeder en donorvader kort aangestipt. Dit onderwerp is in bovenstaande column verder uitgewerkt. Voor meer onderzoek naar jongensgedrag zie: www.angelacrott.com.


VADERS aanwezig | oktober 2017

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 435 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter