Over het belang van vaderschap

Vaderschapsverlof: de feiten op een rij

vaderschapsverlof

‘Uitbreiding van het vaderschapsverlof weer op de lange baan’

De bewustwording rondom het belang van betrokken vaderschap groeit. Met name de uitbreiding van het vaderschapsverlof en de registratie van zaaddonoren zijn de laatste tijd volop in de media. Hoe zit het nou precies? We hebben alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd voor u op een rijtje gezet.

 

 
Hoe is het nu geregeld?

Momenteel krijgt een vader twee dagen betaald kraamverlof (vaderschapsverlof) wanneer zijn vrouw of partner is bevallen. Daarnaast mag hij drie dagen ouderschapsverlof opnemen. Na de geboorte van zijn kind heeft een vader dus (tenzij anders vermeld in zijn CAO) recht op vijf vrije dagen (bron: Rijksoverheid).


Uitbreiding vaderschapsverlof

In september 2016 pleitte minister Asscher voor vijf dagen betaald kraamverlof. Asscher is van mening dat uitbreiding van het kraamverlof ouders helpt om te wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling en de zorgtaken die daarbij horen. Bovendien zijn partners die direct na de geboorte verlof nemen, volgens hem later meer betrokken bij de opvoeding (bron: NOS). Ook vaders zelf hebben behoefte aan uitbreiding van het kraamverlof, zo bleek uit het onderzoek ‘Visies op vaderschap’ van Rutgers (Kenniscentrum Seksualiteit) onder bijna 1800 vaders, dat zij in januari 2017 presenteerden (bron: Rutgers).


Visies op vaderschap

Het onderzoek van Rutgers geeft inzicht in het standpunt van 1788 mannen (en 578 partners) in de discussies rond werk en de zorg voor de kinderen. De drie belangrijkste aanbevelingen die uit het onderzoek naar voren komen zijn: 1) Breid het vaderschapsverlof uit; er is een groot draagvlak, bij zowel vaders als hun partners, om mannen meer te laten zorgen. 2) Ondersteun ouders in het gelijk verdelen van werk en zorg; zo beperk je de kans dat traditionele genderrollen ervoor zorgen dat vrouwen automatisch het grootste gedeelte van de zorg op zich nemen en mannen de financiële verantwoordelijkheid dragen. 3) Maak zorgende vaders vanzelfsprekend; ouders die hun eigen vader hebben zien zorgen, verdelen de zorgtaken met hun partner meer gelijk. Zorgende vaders moeten vanzelfsprekend worden, net als werkende moeders.


In de ijskast

Omdat het kabinet sinds de verkiezingen in maart 2017 demissionair is, belandde het voorstel van Asscher in april ‘in de ijskast.’ Begin juni werd de uitbreiding van het kraamverlof op initiatief van de PvdA weer van de lijst met ‘controversiële onderwerpen’ geschrapt en leek het erop dat de Tweede Kamer zich toch over het onderwerp zou buigen (bron: NOS). Eind juni werd dit echter weer terug gedraaid en belandde het onderwerp -tot grote teleurstelling van de PvdA- toch weer op de lange baan. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de geplande ingangsdatum in 2019 (bron: Elsevier).

 

Lees ook de ontwikkelingen rondom de registratie van zaaddonoren.


Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | juli 2017

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 434 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter