Over het belang van vaderschap

De rol van de vader is van grote pedagogische betekenis

Inah RitsemaOnlangs verzuchtte een vader op een ouderavond bij het weggaan: ‘Oh was mijn vrouw maar hier.’ Ik had gesproken over de pedagogische rol van vader. De vader herkende veel – maar zijn vrouw? Daar had hij een hard hoofd in. Zijn vrouw vond eigenlijk diep in haar hart, dat zij beter wist wat goed voor de kinderen is dan hij. Vader had zijn vraagtekens daarbij. Vanavond had hij gehoord, dat zijn invloed er wel degelijk toe doet.

 

 


Moeders willen de regie
Veel moeders denken dat zij beter weten wat goed is voor het kind. Veel vaders denken ook dat hun vrouw het beter weet. En zo kopieert hij – tot tevredenheid van moeder -haar manier van opvoeden. Het kind krijgt dan maar één opvoedingsstijl en mist de vaderlijke inbreng waardoor kinderen verantwoordelijkheid leren en zelfvertrouwen ontwikkelen.

Veel vaders zijn onzeker over hun rol
Op ouderavonden merk ik dat veel vaders onzeker zijn over hun rol. Moeten ze nu wel of niet een knoop doorhakken, als er volgens hem te veel ruimte aan de kinderen wordt gegeven? Moet hij nu wel of niet grenzen aangeven, eisen stellen en van tijd tot tijd domweg de gebiedende toon gebruiken tegen de kinderen, of is dat uit de tijd?

 

“Neem de rotzooi in huis na een papadag op de koop toe”

 

Honger naar kennis
Bij de ouderavond is tachtig procent van de aanwezigen vader. Ze hebben honger, honger naar kennis. Ik vertel over het onnavolgbare spel van vader. De vader brengt kinderen af en toe uit balans. Leert ze op te staan, nadat ze van de wip zijn gevallen, om weer gewoon door te gaan. Kinderen ontwikkelen door het spannende en verrassende spel van vader een actieve, nieuwsgierige en competitieve houding.

Gedeeld, gelijkwaardig, complementair ouderschap
Tegen de moeders zeg ik dat vaders manier van doen, zijn opvoedingsstijl, van grote betekenis is. Neem de builen en natte schoenen op de koop toe als vader en kinderen een dag vol plezier, leermomenten met vaderlijke verrassingen hebben gehad. Neem de rotzooi in huis na een papadag op de koop toe, en weet dat ze een dag gehad hebben waar veel te beleven was. Heeft hij de huishoudelijke taken niet of nog niet gedaan bij thuiskomst? Bedenk dat multitasken niet zijn sterkste kant is.

 

“Een kind dient ook te ravotten en de belhamel uit te hangen”

 

Ik betoog dat ouders – voor de ontwikkeling van het kind met gróei – moeten kiezen voor gedeeld, gelijkwaardig, complementair ouderschap, zodat het kind kan profiteren van beide opvoedingsstijlen. De bijdrage van vader aan de verzorging en opvoeding van het kind, verhoogt de kans op succes en een geluk.

 Terug naar de vader uit de aanhef: hij gaat tevreden naar huis. Ik heb hem herinnerd, aan datgene wat hij vanaf het moment dat hij voor het eerst vader was geworden, al wist. Zijn kind dient ook te ravotten en de belhamel uit te hangen. Op ontdekking en avontuur te gaan.

Nu zijn vrouw nog… O ja, GGC (gedeeld, gelijkwaardig, complementair) ouderschap. Diep in zijn hart weet hij dat zijn vrouw – net als hij- niet anders wil. Bij het weggaan, steekt hij breed lachend zijn duim naar me op.


Inah Ritsema is opvoedconsulent. Haar specialisme is het jongensbrein, verschil jongens en meisjes, de rol en pedagogische betekenis van vaders, opvoeden met vertrouwen.
 Kijk voor meer informatie op www.inahritsema.nl 

VADERS aanwezig | januari 2016

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 456 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter