Over het belang van vaderschap

Een ode aan mijn vader Jos Crott (1928 – 1992)

angela crott

‘Als eerbetoon aan m’n vader verdiepte ik me in de Limburgse geschiedenis’

Mijn vader was de eerste man in mijn leven. Zolang hij leefde is hij altijd aanwezig geweest. Ook al was hij vanaf mijn negende tot mijn twintigste, toen ik het huis uitging, door de week afwezig. Als inspecteur en later chef buitendienst reisde hij voor Elsevier door het hele land. Als hij weg was getuigden de boeken over de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van Zuid-Limburg in onze huiskamer, samen met de operetteplaten van Johan Strauss, van zijn aanwezigheid. Zoals veel vaders in de jaren vijftig en zestig heeft hij nauwelijks bijgedragen aan het huishouden en ook niet aan de verzorging van mij en mijn drie jongere zussen. Dat was het domein van mijn moeder.

 

Het domein van mijn vader was school. Hij volgde al ons schoolse leren op de voet. Steeds opnieuw liet hij ons weten hoe belangrijk een goede opleiding is, te beginnen met de middelbare school. Daarbij ging het hem er niet zozeer om dat we daarmee als vrouw later in ons eigen onderhoud konden voorzien, maar vooral dat wij de mogelijkheid die het onderwijs ons bood om onszelf met kennis te verrijken met beide handen moesten aangrijpen. Hijzelf breidde zijn kennis van de Limburgse geschiedenis uit door zich op zijn doordeweekse avonden in hotelkamers te verdiepen in de genealogie. Dit leidde tot de oprichting, samen met een vriend, van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie (1973).

 

“Mijn vader juichte toe dat ik geschiedenis
wilde gaan studeren”

 

Trots
Toen ik in 1972 als eerste meisje van onze familie voor de middelbare school slaagde (met een negen voor geschiedenis) was mijn vader buitengewoon trots. Hij juichte het toe dat ik geschiedenis wilde gaan studeren aan de lerarenopleiding in Utrecht – hij was al aan het kijken voor een kamer-  en berustte erin dat ik uiteindelijk toch liever bij mijn moeder bleef en naar de Pedagogische Academie in Heerlen ging. In die tijd demonstreerde mijn vader ook zijn beschermingsdrang. Op een zaterdagavond kwam een van mijn zussen thuis met de mededeling dat ik in een café was met een onbekende jongen, die mij wel eens wat in mijn glas zou kunnen doen. Mijn vader haastte zich naar het café waar de jongeman, die nu al meer dan veertig jaar mijn echtgenoot is, hem verzekerde dat hij geen kwade bedoelingen had.

 

“Drie maanden voor mijn vaders dood slaagde ik
voor mijn propedeuse geschiedenis”

 

Eerbetoon aan m’n vader
Terwijl ik in ‘Holland’ lesgaf en moeder werd, stopte mijn vader om gezondheidsredenen met zijn werk en bekwaamde hij zich verder in de Limburgse geschiedenis. Hij werd een erkend Limburgs genealoog, naam- en heemkundige. Zijn namenrubriek in de weekendbijlage van De Limburger (1980-1983) werd een van de meest gelezen rubrieken. Drie maanden voor zijn dood slaagde ik in Leiden voor mijn propedeuse geschiedenis. Als eerbetoon aan hem verdiepte ik me na mijn afstuderen in de Limburgse geschiedenis. Deze geschiedenis moest echter plaatsmaken voor een ander soort geschiedenis: die over jongens, zoals mijn vader er ook een was geweest. Meer dan eens heeft hij mijn zussen en mij verteld hoe hij op een dag van de mulo werd gestuurd omdat hij de klas op stelten had gezet en dat zijn vader naar school had moeten komen om voor hem beterschap te beloven.


Door Angela Crott,
historica en onafhankelijk onderzoekster gespecialiseerd in onderzoek naar jongensgedrag in verleden en heden. Eerder schreef ze voor VADERS aanwezig een column over Bam moeders en donor vaders.

VADERS aanwezig | juli 2018

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Eén reactie op Een ode aan mijn vader Jos Crott

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter