Over het belang van vaderschap

Zaaddonoren: de feiten op een rij

zaaddonor

‘Er zijn naar schatting 40.000 kinderen van anonieme zaaddonoren’

De bewustwording rondom het belang van betrokken vaderschap groeit. Met name de uitbreiding van het vaderschapsverlof en de registratie van zaaddonoren zijn de laatste tijd volop in de media. Hoe zit het nou precies? We hebben alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd voor u op een rijtje gezet.

 

Donor onbekend

Nog niet zo lang geleden bleven donoren van sperma, eicellen en embryo’s anoniem. Dit had echter grote gevolgen voor de kinderen die daaruit werden geboren; ze weten immers niet wie hun vader is. Daarom worden de gegevens van donoren sinds 2004 landelijk geregistreerd (bron: Rijksoverheid).


In de media

De laatste maanden is het (anonieme) donorschap weer veel in het nieuws. Aanleiding is een bericht dat in mei bijna alle kranten haalt: een Nederlandse vrouw -kind van een anonieme spermadonor- heeft via een commerciële DNA-databank in de Verenigde Staten haar biologische vader weten te traceren (bron: Trouw).


Oproep aan anonieme zaaddonoren

Naar schatting zijn tot 2004 ongeveer 40.000 kinderen door een anonieme zaaddonor verwekt en weten dus niet wie hun vader is. Omdat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden veranderd om deze kinderen te helpen in de zoektocht naar hun vader, riep demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid begin juni anonieme zaaddonoren van voor 2004 op om zich te melden. ‘Heb je zaad gegeven en zie je hoe ongelofelijk dat inhakt in het leven van mensen als ze niet weten wie hun vader is, dan kun je een ontzettend goede tweede daad verrichten door je bekend te maken,’ aldus Schippers (bron: AD).


Lees ook de ontwikkelingen rondom het vaderschapsverlof.


Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | juli 2017

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 434 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter