Over het belang van vaderschap

Geboorteverlof

vaderschapsverlof

‘Mijn extra vrije dagen werden geannuleerd’

In februari 2019 ben ik vader geworden van een prachtige dochter. In zekere zin hadden we de geboorte niet beter kunnen plannen, want ik behoorde tot een van de eerste vaders die recht had op ‘eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof.’

 

 

In mijn geval kwam dat neer op 40 uur, verspreid over vijf dagen. Een luxe als je het vergelijkt met de twee dagen geboorteverlof waar ik recht op had toen ik in 2015 vader werd van onze oudste dochter.

De fabriek moet blijven draaien
Met mijn vrouw sprak ik af dat ik naast die ene week nog een extra week op zou nemen, zodat ik na de geboorte twee volledige weken thuis zou zijn. Dit besprak ik ook met mijn leidinggevende, die akkoord was met mijn verzoek.

 

“Bart, mijn directe collega, meldde zich langdurig ziek”

 

Maar ongeveer een week voor de uitgerekende datum, meldde Bart -mijn directe collega- zich ziek. Niet vanwege een griepje, maar langdurig ziek. Ik werk bij een commercieel bedrijf waar zogezegd ‘de fabriek altijd moet blijven draaien.’ En aangezien ik samen met Bart een specifiek deel van de werkzaamheden binnen het bedrijf oppak, had zijn afwezigheid direct effect op mijn situatie.

Aan die vijf dagen geboorteverlof viel niet te tornen, daar had ik recht op. Maar die extra week verlof was min of meer een gunst van mijn werkgever. En nu Bart ziek was, konden ze mij niet missen. Die extra week verlof werd nog dezelfde dag geannuleerd.

 

“Het is heel belangrijk om samen als gezin
weer een nieuw ritme te vinden”

 

De wereld draait door
Daar was ik op z’n zachtst gezegd niet blij mee, maar ik kon er niks aan doen. Ook mijn vrouw, die elk moment kon bevallen, was niet blij met deze onverwachte wending. Naast het feit dat het gewoon fijn is om samen te kunnen genieten van het pasgeboren kindje, is het ook heel belangrijk om samen als gezin weer een nieuw ritme te vinden.

Een geboorte is zo intens, dat het lijkt of de wereld even stilstaat. Bij onze oudste konden we daar in de kraamweek ook min of meer aan toegeven. Maar nu maakte de aanwezigheid van de oudste duidelijk dat de wereld -háár wereld- gewoon doorgaat met draaien. En dat moet natuurlijk ook. School, zwemles, nog even met een vriendinnetje spelen… Als ze merkt dat er in dat opzicht niets verandert voor haar, went ze ook het snelst aan de nieuwe gezinssamenstelling. En aan het feit dat ze onze aandacht nu moet delen met haar zusje.

 

“De vijf dagen waar ik recht op had nam ik gespreid op”

 

Onrust in een toch al hectische tijd
In de kraamweek is er de kraamhulp die de kersverse ouders allerlei werkzaamheden uit handen neemt. Dat is fantastisch, maar in de week daarna moet je het als gezin weer zelf doen. En juist dan was die extra week verlof zo welkom geweest, om als gezin zelf onze draai te vinden. Maar nu die week verlof niet doorging, zou mijn vrouw er na de kraamweek weer alleen voor staan.

We besloten dat ik de vijf dagen waar ik recht op had, gespreid op zou nemen. Twee dagen in de kraamweek en in de week na de kraamweek nog drie dagen. Die drie dagen knipte ik in stukjes, zodat ik thuis was op de momenten dat ik het hardst nodig was. Heel praktisch, maar het bracht ook veel onrust in een toch al hectische tijd.

 

“Het was fijn geweest als we de tijd hadden gekregen
om in alle rust onze draai te vinden als gezin”

 

Dankbaar gebruik maken van het aanvullend geboorteverlof
Uiteindelijk vind je als gezin altijd weer je draai. Maar het was fijn geweest als we na de geboorte de tijd hadden gekregen om dit in alle rust te kunnen doen. Alle aanstaande ouders die na 1 juli van dit jaar hun kindje verwachten, wil ik dan ook van harte aanraden om dankbaar gebruik te maken van het aanvullend geboorteverlof. Als het even kan het maximale aantal weken, want dat zorgt dat je als gezin ook maximaal kunt genieten. En er is niets in de hele wereld dat zo bijzonder is als de geboorte van een kind.


Praktijkverhaal van Robin
Namen van de betrokkenen in dit verhaal zijn geanonimiseerd

Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | februari 2020

 

Facebooktwitterlinkedinmail

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter