Over het belang van vaderschap

Het vadercafé

“Waarom niet een gewoon café, met een biertje erbij?”

“Er waren geen vaders die ik kende. Daar heb ik hooguit twee minuten last van gehad, omdat Patrick in staat was om vanaf het begin een vertrouwelijke en verbindende sfeer te creëren.” Deze terugkoppeling van een vader die voor het eerst het Vadercafé bezocht, geeft treffend de kracht van deze bijeenkomsten weer. Het Vadercafé is dé plek voor eerlijke gesprekken over het vaderschap, in een setting waar zelfs vreemden zich vertrouwd genoeg voelen om met elkaar te praten over gevoelige onderwerpen.

Foto: Bambos Demetriou, Unmask Photography


Maar waarom zou je als vader het Vadercafé bezoeken als je ook in een gewoon café met bekenden en een biertje erbij over het vaderschap kan praten? Wat ik weet van die gesprekken is dat het eerder gaat over hoe slecht je nu weer geslapen hebt door die kleine, hoeveel punten je kind met sport heeft gescoord, of hoe hij of zij het doet op school. Met die gesprekken in zichzelf is niks mis, maar soms zijn er zaken in het vaderschap die gevoeliger liggen, en die om een andere setting vragen.


Herkenning
Iedere vader loopt weleens tegen dingen in het vaderschap aan die niet zo makkelijk op te lossen of te verwerken zijn. Thema’s zoals een minder spannende relatie met je partner nu je ouders bent, de emoties waarin je jezelf als vader richting je kind(eren) terugvindt en niet blij mee bent, de eindeloze problemen met je ex wanneer je gescheiden bent, of het te weinig zien van je kind(eren) door een vechtscheiding. Dit soort onderwerpen komen in het Vadercafé op tafel te liggen, en worden serieus besproken vanuit de herkenning die er altijd wel is bij één of meerdere andere vaders.

 

‘Iedere vader loopt wel eens tegen dingen aan in het vaderschap
die niet zo makkelijk op te lossen zijn’

 

Ervaringen delen
De grote uitnodiging bij het Vadercafé is om in gesprek te gaan vanuit eigen ervaringen. Het is heel makkelijk om over onderwerpen te praten door erover te discussiëren of filosoferen. De kracht van het Vadercafé zit hem in het benaderen van die onderwerpen vanuit de eigen ervaring. De vader die een onderwerp inbrengt vertelt hoe het voor hem is, en vaders die reageren, vertellen wat ze herkennen en hoe ze een soortgelijke situatie hebben aangepakt. Hierdoor wordt een diepere laag aangeraakt, waardoor pittige onderwerpen beter verwerkt worden. Regelmatig is er de feedback dat deelname aan het Vadercafé voor opluchting zorgt, en ook voor helderheid door inzichten vanuit een nieuwe invalshoek.

 

‘In het vadercafé hoef je geen vrienden te zijn om je vertrouwd te voelen’

 

Verbinding & vertrouwen
Elke derde woensdag van de maand vindt het Vadercafé in Amsterdam plaats op een ontspannen locatie aan de rand van het centrum. Sinds 2016 weten steeds meer vaders hun weg hier naartoe te vinden. Gescheiden vaders, vaders die samen zijn met de moeder van hun kind(eren), stiefvaders, pleegvaders, en ook mannen die vader (willen) gaan worden. Allemaal met hun eigen uitdagingen in het vaderschap, en elke keer weer vinden ze rust, herkenning en helderheid in de verbindende sfeer van het Vadercafé. Een sfeer die dieper gaat dan in een regulier café, en waar je geen vrienden hoeft te zijn om je toch vertrouwd te voelen.

 

Patrick Timmermans is de oprichter van Vader Visie, een initiatief dat ondersteuning biedt aan vaders in de vorm van coaching, training én ontmoetingen in het Vadercafé. Meer informatie over Vader Visie vindt u op www.vadervisie.nl


VADERS aanwezig | januari 2019

VADERS aanwezig biedt vaderinitiatieven de gelegenheid om zichzelf onder de aandacht te brengen van onze lezers. De columns die wij publiceren, vertolken het gedachtegoed van de auteurs; zij belichten het thema ‘vaderschap’ elk vanuit hun eigen invalshoek.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter