Over het belang van vaderschap

Jonge mannen als klokkenluiders

“Jongens worden onnodig gekortwiekt in hun zorgzaam vrijende, bevruchtende, koesterende, beschermende en kostwinnende krachten”

dirck van bekkum

Teveel last op schouders van moeders

In december verzorgde ik met Kitlyn Tjin A Djie een lesdag ‘Train de Trainers Beschermjassen’ voor veertien (vrouwelijke) jeugdzorgers uit verschillende instellingen in een middelgrote gemeente. ‘s Morgens waren er een moeder met een twaalfjarige zoon én een moeder met vijf dochters te gast om ons te leren hoe hen te helpen zichzelf te helpen. ‘s Middags reflecteerden we met elkaar op de ervaringen in de ochtend.

 


Net als bij steeds meer families -met en zonder migratieachtergrond- bleek ook hier dat de vaders afwezig, onmachtig, soms zelfs ontwrichtend en gewelddadig zijn en hun vaderrol niet kunnen vervullen. Daardoor komt (te)veel last van het grootbrengen van kinderen op de schouders van moeders en grootmoeders terecht. Dat veroorzaakt weer individuele leer-/school-/mentale en gedragsproblemen bij de kinderen die vervolgens de jeugdzorg binnenkomen. Systemisch gezien zijn klachten van kinderen in de meeste gevallen signalen van onveilige omgevingen, op school, op straat en thuis.

 

‘Zelf was ik ook zo’n jongen. Als druk, sensitief, slim, gretig lerend
en soms driftig kind voelde ik dat er veel niet klopte,
maar ik kon het niet verwoorden.’

 

Nieuwe bundel over jonge mannen en hun vaders

Dat is ook de boodschap van mijn nieuwe publicatie ‘Jonge Mannen als Klokkenluiders,’ een bundeling van 22 artikelen gepubliceerd tussen 1992 en 2017. Alle (langdurig) dwarse, huilende en onhebbelijke kinderen zijn klokkenluiders van iets wat niet klopt in hun omgeving.  Ik heb 35 jaar gewerkt met en voor kwetsbare jongens en jonge mannen in problemen. Zelf was ik het prototype van zo’n jongen. Als druk, sensitief, slim, gretig lerend en soms driftig kind voelde ik dat er veel niet klopte. Ik kon niet verwoorden wat er niet klopte dus zocht ik de grenzen op in joyriding en andere gevaarlijke dingen. Voor die gevaarlijke en randcriminele zoektochten kwam ik als jongen en jonge man een aantal keren op het politiebureau terecht in onze woonplaats Amersfoort. Gelukkig had ik de tijd mee, want Amersfoort was nog dorps en men vroeg mij:  “Van welke van Bekkum ben jij er één?” Mijn vader werd gebeld en ik werd door hem opgehaald. Met onze vader -we zijn met zes zoons en een oudere zus- was dat ophalen en zijn stiltes onderweg al voldoende om het geen derde of vierde keer te laten gebeuren. Amersfoort was toen nog een ‘dorp’ waar ik stevig werd ingebed. Ik had mijn les geleerd.

 

‘De jarenlange ontkenning en stilzwijgen rond mijn driften
in verschillende omgevingen maakten mij van binnen kwaad
maar wist niet hoe dat positief te laten zien.’

 

Op meer manieren alleen gelaten

Voor jongens zijn seks en agressie niet makkelijk uit elkaar te houden. Ik was tegelijk bang en tegelijk gulzig naar seksuele ervaringen. Natuurlijk wilde ik vrijen met meisjes maar dat kwam er pas rond mijn 20e van. Vol lust wilde ik vrijen, gretig en uitbundig maar ook liefdevol en teder. Ik wachtte maar ik kreeg niet aangereikt hoe dat te leren. Thuis niet, op straat niet en zeker op school en in de kerk niet. Die jarenlange ontkenning en stilzwijgen rond mijn driften in verschillende omgevingen maakten mij van binnen kwaad maar ik wist niet hoe dat positief te laten zien. Dus kwamen die opgekropte driften er op school en op de speelplaats er op de verkeerde momenten en op de verkeerde manier uit: in slaap vallen in de les, keet schoppen, niet willen leren en vechten op de speelplaats.

 

‘De complementariteit, de evolutionaire elkaar aanvullende krachten
van vrouwen en mannen, van vaders en moeders
is de afgelopen eeuwen aan het verdwijnen.’

 

Samen zoeken naar complementariteit

Het boek gaat over schoonheid, kwetsbaarheid, zorgzaamheid en onmisbaarheid van jongens, jonge mannen en vrijgevige vaders. In 2011 en 2012 mocht ik meedenken en meewerken aan het boek van Irene Zwaan ‘De Afwezige vader bestaat niet’. Daarin schrijven wij dat vaderschap door christianiseren en industrialiseren is uitgehold. Dat belang en betekenis van vaderlijke zorg in  het grootbrengen van zonen en dochters op de achtergrond is geraakt. Deze bundel probeert, als toevoeging daarop naast enkele andere rode lijnen, onder woorden te brengen dat complementariteit, de evolutionaire elkaar aanvullende krachten van vrouwen en mannen, van vaders en moeders de afgelopen eeuwen aan het verdwijnen is. Dat maakt jonge mannen vaker fysiek en emotioneel vaderloos dan nodig is. Jongens worden onnodig gekortwiekt in hun zorgzaam vrijende, bevruchtende, koesterende, beschermende en kostwinnende krachten. Laten we voorkomen dat de toenemende kracht van vrouwen en moeders niet de schoonheid van jonge mannen en vaders ontkracht. Ze zijn kwetsbaarder en onmisbaarder dan we denken.


Bekkum, D. van (2017). Jonge Mannen als Klokkenluiders. Antropologisch leren kijken naar falende instituties en transitionele ruimtes. Aspekt: Soesterberg. Meer lezen? Bekijk de inhoudsopgave en samenvatting van deze publicatie. Het boek bestellen kan via deze link


VADERS aanwezig | januari 2018

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 433 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter