Over het belang van vaderschap

Kamp Nasi: samen mooie herinneringen maken

HowardKomproeDe algemene beeldvorming over vaders klopt niet met de werkelijkheid’

Howard Komproe is bekend als stand-up comedian en staat regelmatig in het theater. Soms solo en soms met collega komedianten zoals Roué Verveer, Murth Mossel en Jandino Asporaat. Maar Howard doet meer: hij geeft workshops, hij presenteert én Howard is vader van twee prachtige dochters. Vanuit die laatste rol kwam hij op het idee voor ‘Kamp Nasi.’

 

 
‘Kamp Nasi,’ dat klinkt goed. Maar het vergt wel enige toelichting…

“Kamp Nasi is een kampeeractiviteit die ik organiseer voor vaders en hun kinderen. De naam komt voort uit het feit dat we op de eerste dag altijd nasi meenemen. Heel praktisch: dan hoeven we niet direct te koken en kunnen we relaxed starten. Ik heb de naam overigens niet zelf bedacht. Op een gegeven moment vroegen de kinderen: ‘Wanneer gaan we weer op dat kamp met die nasi?’ Vanaf dat moment heet het ‘Kamp Nasi.’   

 

Wat was de aanleiding voor Kamp Nasi?

“Tien jaar geleden organiseerde ik dit kamp voor het eerst. Mijn dochters waren toen zes jaar oud en groeiden zogezegd op in de betonnen jungle van Amsterdam. Een paar dagen per jaar wilde ik ze wegtrekken uit die omgeving. De eerste keer huurde ik een boerderij op een prachtig landgoed in Zeeland. Ik vergeet nooit meer de reactie van m’n dochters toen ze uit de bus stapten en alleen maar groen zagen, zo ver als ze konden kijken. ‘Tot hoe ver mogen we?’ vroegen ze. Ze hadden meteen behoefte aan begrenzing.”

 
Waarom richt je je speciaal op vaders en kinderen?

“Dat was in eerste instantie niet de bedoeling. Die eerste keer in Zeeland waren we met een aantal gezinnen, ínclusief de moeders. We merkten echter al snel dat het tussen de vrouwen onderling wat ging schuren; ze hadden commentaar op elkaars opvoeding en waren het niet eens over bepaalde regels. Als vaders hebben we toen gezegd: ‘We moeten dit blijven doen, maar dan zonder de moeders.’ En inmiddels organiseer ik Kamp Nasi dus al tien jaar, meestal in de kleinere vakanties.”

 

 

 

 

“De meeste mannen die
meegaan ken ik persoonlijk,
of worden geïntroduceerd
door iemand die ik ken:
voor vrienden, door vrienden.”

 

 

 

 

Nieuwjaarsbrunch Kamp Nasi, januari 2019

 
Een mooi initiatief dat al een behoorlijke tijd loopt. Toch heb ik er nog nooit van gehoord…

“Het is geen groot commercieel event. De meeste mannen die meegaan ken ik persoonlijk óf worden geïntroduceerd door iemand die ik ken; voor vrienden, door vrienden. Meestal zijn we ongeveer met dertig mensen, bestaande uit een ‘vaste kern’ en een wisselende groep. En juist dat kleinschalige is de kracht van Kamp Nasi; het zorgt ervoor dat het laagdrempelig is. De sfeer is ontspannen en ongedwongen. Je zou zelfs kunnen zeggen ‘familiaal;’ er ontstaat een soort broederschap, puur vanwege het feit dat we allemaal vader zijn. En dat werkt ontwapenend; als de kinderen gaan slapen en de vaders blijven over, dan komen de gesprekken los. Die kunnen over van alles gaan: gedoe met je ex, de schoolprestaties van je kind, maar we geven elkaar ook ‘huis-tuin-en-keuken tips’ zoals: wat doe je met het lastige haar van je dochter?”

 

Je hebt dus niet de ambitie om het groter te maken?

“Ik wil het zeker niet commercieel maken, dat zou afbreuk doen aan de laagdrempeligheid. Wel heb ik de ambitie om er een stichting aan te koppelen die vaders bijstaat in bijvoorbeeld echtscheidingsproblematiek en omgangs- en alimentatieregelingen. Ook hoop ik met een stichting meer te kunnen betekenen voor vaders die wat minder te besteden hebben. Kamp Nasi is in de eerste plaats een gezellig uitje voor vaders en kinderen. Maar daarnaast heeft het op sociaal maatschappelijk niveau óók een functie; de vaders gaan immers met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen waar zij in het dagelijks leven mee te maken hebben.”  

 

Over het dagelijks leven gesproken… hoe kijk jij aan tegen het thema vaderschap in de huidige maatschappij?

“Vaderschap is een heel belangrijk thema. Maar de algemene beeldvorming over vaders in onze samenleving klopt niet met de werkelijkheid. Zo worden we in reclames vaak neergezet als sukkels die niks kunnen en bij wie alles in het honderd loopt zonder de aanwezigheid van de alwetende moeder de vrouw. Dat is niet waar! We doen het misschien anders, maar dat is niet per definitie verkeerd. Op Kamp Nasi bijvoorbeeld hebben we niet veel regels. Eigenlijk mag iedereen doen waar hij zin in heeft, behalve ruzie maken. Heel simpel, maar het werkt!”

 

Wat heeft Kamp Nasi jou persoonlijk gebracht?

“Kamp Nasi heeft mij een heleboel gezelligheid en nieuwe vriendschappen gebracht. Maar bovenal heeft het gezorgd voor een nóg hechtere band met mijn dochters. We beleven samen dingen die we anders nooit zouden beleven. Zo werden we een keer met de hele groep uitgenodigd bij een manege. Ik ben niet snel bang, maar boven op een paard -zo’n rug is behoorlijk hoog- ben ik bang. En de bewegingen die je maakt zijn op z’n zachtst gezegd nogal expliciet. M’n dochters pisten in hun broek van het lachen. En daar gaat het om: samen mooie herinneringen maken. Want die zijn onbetaalbaar.”   

 

Het filmpje hieronder geeft een korte sfeerimpressie van Kamp Nasi:

 

Wil je meer informatie over Kamp Nasi? Stuur Howard dan een bericht via Facebook of Twitter.

Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | april 2019

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter