Over het belang van vaderschap

Making of Men

“Mannen zijn in de opvoeding ontzettend belangrijk, zeker voor pubers!”

Vaders zijn rolmodellen en die rol heeft enorm veel invloed op het leven van onze kinderen, zelfs als ze volwassen zijn. Kinderen, in de context van deze column vooral jongens, kijken de kunst van het vaderschap af van de volwassen man in huis, ze leren bijvoorbeeld hoe mannen omgaan met liefde, pijn, zorgzaamheid en grenzen stellen.

 

Foto: Arnaud Mooij

 

 

De rol van vaders lijkt minder belangrijk te worden als jongens de pubertijd ingaan. Ze hebben immers een natuurlijke drang om zich los te maken en veel tijd door te brengen met jongens van dezelfde ‘peergroup.’ Het gevaar is echter dat jongens voor elkaar een rolmodel worden en ze niet echt voorbereid worden op volwassenheid. Het is dus extra belangrijk om goed in contact te blijven! Stichting Koningshart organiseert ‘Making of Men-weekenden’ waarin speciaal aandacht is voor de band tussen vaders en zonen en het maken van stappen richting volwassenheid.

 

Voorbereiden op volwassenheid
Veel mensen die dit lezen zullen zich afvragen: “Waarom is dat nodig zo’n weekend? Ik ben toch ook volwassen geworden en heb daar geen begeleiding voor gehad.” Ik zeg dan: “Hoeveel tijd had het jou bespaard als je de wijsheid en ervaringen van vijftien mannen mee had kunnen nemen in jouw groeiproces?”

 

‘Het programma is ontwikkeld door een arts die merkte dat
veel mannelijke patiënten worstelden met het man-zijn’

 

Ik zie dat jongens een enorme groei doormaken in zo’n Making of Men-weekend. Het programma komt oorspronkelijk uit Australië en is zo’n dertig jaar geleden ontwikkeld door een arts die merkte dat veel van zijn mannelijke patiënten worstelden met het man-zijn en met de verantwoordelijkheden van het vaderschap. Hij onderzocht hoe verschillende volkeren en stammen hun zonen vroeger voorbereidden op het volwassen worden. Vervolgens ontwikkelde hij een afwisselend en uitdagend programma waarin het accent ligt op lichamelijke activiteiten in combinatie met groepswerk. Een ander belangrijk aspect is het maken van verbindingen tussen alle deelnemers, jong en oud. Er zijn in zo’n weekend drie keer zoveel volwassen mannen aanwezig als puberjongens. 

 

‘De kracht zit in het leren van de ervaringen van andere mannen’

 

Life time experience
De sfeer die we samen creëren doet denken aan vroeger, toen de dorpsoudsten rond het vuur belangrijke beslissingen namen. De kracht van dit soort ‘Rites of Passage’ programma’s zit vooral in het  leren van de ervaringen en verhalen van andere mannen, in het kiezen van een richting en in het maken van stappen. Het is ongelofelijk hoe wijs jongens van zo’n 14 – 18 jaar al zijn. Oud deelnemers zeggen o.a. dat dit een life time experience is, die mede bepalend is geweest voor het soort man dat hun zoon later is worden.

 

‘Moeders zijn soms te beschermend en hebben
over het algemeen meer moeite om los te laten’

 

En de moeders?
Hoe zit het met de moeders, worden die ook betrokken? Vaders hebben een andere band met hun kinderen dan moeders. Het kind is uit de moeder voortgekomen. Ze zijn één. Dus ligt het ook voor de hand dat de rol van vaders belangrijker wordt naarmate de kinderen ouder worden. Moeders staan voor pubers vaak te dichtbij, zijn soms te beschermend en hebben over het algemeen meer moeite om los te laten. Om het losmaak proces zo soepel mogelijk te laten verlopen is er op de eerste avond van het weekend in het programma een ritueel ingebouwd, waarbij de moeder en zoon liefdevol een fictieve navelstreng doorbranden. Dat is voor alle deelnemers een emotioneel moment. Ik zou graag meer over dit onderwerp willen vertellen, maar daar is in deze column geen ruimte voor. Neem bij vragen daarom gerust contact op met Stichting Koningshart. Wij zien er naar uit om al jouw vragen te beantwoorden!

Stichting Koningshart gaat uit van de visie dat een jongen een mannelijk rolmodel nodig heeft om de overstap te maken van jongen tot een (zelfverzekerde) man. Ze organiseren verschillende trainingen zoals de opleiding ‘Mannen voor Jongens’ voor vaders/ begeleiders en voor vaders en zonen de ‘Making of Men-weekenden.’ Kijk voor meer informatie op www.koningshart.nl.

VADERS aanwezig | juli 2019

 

VADERS aanwezig biedt vaderinitiatieven de gelegenheid om zichzelf onder de aandacht te brengen van onze lezers. De columns die wij publiceren, vertolken het gedachtegoed van de auteurs; zij belichten het thema ‘vaderschap’ elk vanuit hun eigen invalshoek.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter