Over het belang van vaderschap

Nieuws

 

Gezocht: vaders voor onderzoek rondom oudergedrag

April 2018 – Celine Kamsteeg doet voor haar masterscriptie aan de Universiteit van Cambridge onderzoek naar oudergedrag in relati e tot angst bij jonge kinderen (4-8 jaar oud). Sommige manieren van opvoeden kunnen “dapper gedrag” stimuleren en daardoor angst verminderen. Bijvoorbeeld: Als ik iets zie dat nieuw en spannend voor mijn kind is moedig ik hem/haar aan om erop af te gaan.Dit onderzoek kan bijdragen om in de toekomst angstsymptomen bij jonge kinderen te verminderen.Voor dit onderzoek is zij op zoek naar vaders die een anonieme vragenlijst in willen vullen. Onder de deelnemers worden 3 bol.com cadeaukaarten verloot. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 10 minuten. De uiterste datum om mee te doen aan dit onderzoek is 30 april 2018.

Meedoen aan het onderzoek? Dat kan via de volgende link: https://cambridge.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_9mGfQmL4Hm28p5H


 

Win kaarten voor de film ‘The Bastard’

Maart 2018 – In de laatste uitgave publiceerde VADERS aanwezig een artikel over de film ‘The Bastard,’ die vanaf 29 maart in verschillende bioscopen in Nederland draait. 

Nieuwsgierig geworden naar deze film? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk twee maal twee kaarten verloten voor deze film. Wat moet u hiervoor doen? Volg VADERSaanwezig op Twitter en deel het artikel over The Bastard via Twitter met: #VADERSaanwezig #TheBastard. Over twee weken maken we de uitslag bekend op onze website.

 


 

Zes weken vaderschapsverlof voor werknemers Microsoft

januari 2018 – Wie bij Microsoft Nederland werkt kan voortaan aanspraak maken op een aanzienlijk langer vaderschapsverlof. Het technologieconcern rekt wereldwijd zijn verlofregelingen flink op. De regeling betekent dat nieuwe vaders bij Microsoft voortaan zes weken betaald thuis mogen blijven, in plaats van de wettelijk verplichte twee dagen. Daarnaast is het zwangerschapsverlof verlengd van zestien naar in totaal twintig weken.

Bron: Nu.nl

 


 

Steeds minder kinderen wonen bij beide ouders

december 2017 – Steeds meer kinderen wonen niet meer in een gezin met hun eigen vader en moeder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dat aantal de laatste twintig jaar is gestegen van 400.000 tot 600.000. De helft van de kinderen die nu niet meer bij beide ouders woont, maakte de scheiding van hun ouders mee. Ook het aantal kinderen dat vanaf de geboorte al niet meer bij beide ouders woont, neemt toe.

Bron: NOS

 


Jonge mannen als klokkenluiders

december 2017 – Over criminele, gevaarlijke, gewelddadige en radicaliserende jonge mannen is afgelopen decennia steeds meer te doen. Weinig non-fictie boeken beschrijven de kracht, creativiteit, zorgzaamheid en schoonheid van jonge mannen die onmisbaar is voor het voortbestaan van families en samenlevingen. In zijn nieuwe boek ‘Jonge mannen als klokkenluiders’ brengt antropoloog en groepstherapeut Dirck van Bekkum deze materie in kaart. Kijk bij boeken voor meer informatie.

 


 

Gevangenis Leeuwarden krijgt ‘vadervleugel’

oktober 2017 – In de zomer van 2016 sprak VADERS aanwezig met Monique Dijkstra: staffunctionaris ketensamenwerking bij de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) én projectleider ‘Gezinsbenadering.’ Ze vertelde over het project dat gedetineerde vaders de mogelijkheid biedt om -vanuit de gevangenis- hun vaderrol zo goed mogelijk in te vullen. De pilot die destijds nog moest starten is inmiddels beëindigd. En met een goed resultaat, zo blijkt uit de laatste nieuwsberichten:

De gevangenis in Leeuwarden krijgt een speciale ‘vadervleugel’ waar gedetineerde vaders hun kinderen kunnen ontvangen. Het gaat om een familiekamer waar vaders in een ontspannen setting met kun kinderen kunnen spelen, tv-kijken, huiswerk maken of gesprekken voeren.

Bron: Volkskrant

 


 

Nieuw kabinet wil zes weken vaderschapsverlof

oktober 2017 – Het nieuwe kabinet gaat het vaderschapsverlof uitbreiden.Volgens de huidige regels krijgen partners twee dagen vrij na de geboorte van een kind. Dat worden vanaf 2019 vijf dagen betaald verlof. Daarnaast komt er een speciaal aanvullend verlof voor partners, per 1 juli 2020. In het eerste half jaar na de geboorte van een kind kan de partner vijf weken verlof opnemen. In die periode krijgt hij een uitkering van 70 procent van zijn loon van het UVW.

Bron: NOS

 


 

Bij helft van vechtscheidingen zijn kinderen betrokken

september 2017 – Jaarlijks vinden er gemiddeld 33.000 echtscheidingen plaats, kwam eerder naar voren uit gepubliceerde cijfers van het CBS. Bij 56 procent daarvan zijn kinderen betrokken, blijkt uit het onderzoek van Gecertificeerdemediators.nl. Zij bekeken hiervoor data van het CBS en van gerechtelijke uitspraken tussen 2007 en 15 september 2017.

Bron: Nu.nl

 


 

Waarom veel Surinaamse kinderen zonder vader opgroeien

september 2017 – De zoektochten van Spoorloos in Suriname hebben vaak één gemene deler: een biologische vader die uit beeld verdwenen is. Hoe komt het eigenlijk dat zoveel Surinaamse kinderen opgroeien zonder een vader? We vroegen het aan dr. Marjolijn Distelbrink die enkele jaren onderzoek deed onder Afro-Surinaamse gezinnen met één en twee ouders. 

Bron: KRO-NCRV

 


 

Kinderen ervaren minder stress als voogdij eerlijk verdeeld is

augustus 2017 – Kinderen van gescheiden ouders lijken minder gestrest als de voogdij eerlijk is verdeeld. De positieve kanten van gedeelde voogdij gelden ook als ouders een slechte verstandhouding hebben. Dat komt naar voren uit een Zweeds onderzoek onder achthonderd kinderen.

Bron: Nu.nl

 


 

Rechters treden strenger op bij echtscheidingen

augustus 2017 – Volgens hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek van de Universiteit Tilburg verliezen ongeveer tweeduizend ouders per jaar het contact met hun kinderen. ‘Je ziet wel een kentering, dat rechters nu strenger optreden tegen een moeder die niet meewerkt. Maar gezien de desastreuze uitwerking die een vechtscheiding heeft op het kind, zou de druk nog wat steviger kunnen zijn.’

Bron: Volkskrant

 


 

 

 

Méér dan papadag

juni 2017 – Vrijdag 16 juni lanceerde Emancipator een inventarisatie van vaderinitiatieven in Nederland, waarin ook VADERS aanwezig is opgenomen. Emancipator hoopt met deze publicatie het belang van betrokken vaderschap nog verder te verspreiden.

Facebooktwitterlinkedinmail

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 398 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter