Over het belang van vaderschap

Nieuws

 

Nieuwe vaders in Europese Unie krijgen recht op tien dagen kraamverlof

Januari 2019 – Vaders binnen de EU krijgen recht op minimaal tien dagen kraamverlof als hun partner is bevallen. Werkgevers zullen over die periode minstens het loon moeten betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte. Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement bereikten daarover eind januari een akkoord. Verantwoordelijk EU-commissaris Marianne Thyssen sprak van “een goede dag voor sociaal Europa, vooral voor families”.

Lees het volledige artikel op nu.nl

 


 

Met begrip en gevoel voor nuance toont Nos batailles hoe een vader worstelt met de zorg voor zijn kinderen

Januari 2019 – De Frans-Belgische regisseur Guillaume Senez debuteerde drie jaar geleden met de ingetogen, zorgvuldige film Keeper, over een 15-jarige jongen die vader wordt. Natuurlijk speelde ook diens zwangere vriendin een rol in het verhaal, maar Senez volgde het perspectief van de jongen – juist omdat de vaderrol, als het om tienerzwangerschappen gaat, doorgaans onderbelicht blijft. De volledige recensie vind je op Volkskrant.nl.

Nieuwsgierig? Bekijk hieronder de trailer:

 


 

Het zijn (extra) spannende dagen voor partners van hoogzwangere vrouwen

Januari 2019 – Het kraamverlof van partners van moeders gaat vanaf 1 januari op de schop. Bij een fulltime dienstverband gaat dat van twee naar vijf dagen. “Dit is voor vaders en alle partners heel belangrijk”, zegt Ilze Smit van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Ze houdt zich bezig met het beleid voor vaders. “Ik denk dat dit echt een doorbraak kan betekenen voor hoe je binnen een gezin met de verzorging van het kind omgaat.”

Lees het volledige artikel op NOS.nl

 


 

Als papa in de gevangenis zit, lijden ook de kinderen

November 2018 – Vaders die in de gevangenis belanden, hebben vaak nog maar weinig contact met hun kinderen. Dat is slecht voor hen, maar óók voor de samenleving. Want een gedetineerde die beseft dat zijn gezin op het spel staat, zal meer moeite doen om op het rechte pad te blijven. Hogeschool Avans en vereniging Exodus gaan proberen om er iets aan te doen.

Lees het volledige artikel op www.bd.nl

 


 

Voorlichtingsfilm: ‘Mijn ouder zit in de gevangenis’

November 2018 – De penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen heeft een voorlichtingsfilmpje gelanceerd voor kinderen waarvan de vader vast zit in gevangenis Esserheem. Het vijf minuten durende filmpje laat duidelijk zien hoe een bezoek van een kind aan z’n gedetineerde vader in zijn werk gaat. Bovendien maakt het inzichtelijk welke mogelijkheden het project gezinsbenadering gedetineerde vaders in Veenhuizen én hun kinderen biedt. Het filmpje is tot stand gekomen dankzij WIJ Groningen, Coöperatie Amaryllis, de Veiligheidshuizen Groningen, Drenthe en Fryslân en PI Veenhuizen, allemaal partijen die betrokken zijn bij de gezinsbenadering.

Lees het volledige artikel en bekijk het filmpje op de website van DJI.

 


 

Voor deze generatie kinderen kwam het co-ouderschap te laat: de vader verdween na een scheiding uit beeld

Oktober 2018 – Bij de eerste grote scheidingsgolf vanaf de jaren zeventig verdween één op de vijf vaders buiten beeld, blijkt uit een groot onderzoek onder hun nu volwassen kinderen. ‘De loyaliteit sloeg door naar één kant.’ Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de relatie van kinderen met hun gescheiden ouders en stiefouders.

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

 


 

Vader Bas heeft na 10 jaar weer contact met zijn zoons

Oktober 2018 – Hallo Nederland (Omroep MAX) laat een portret zien van vader Bas. Als Bas en zijn vrouw scheiden, neemt zijn ex-vrouw hun twee zoons en dochter mee. Tien jaar lang strijdt Bas ervoor om een vader te mogen zijn voor zijn kinderen. Pas in 2010 besluit de rechter dat zijn twee zoons bij hem mogen komen wonen. De band met zijn dochter is zo beschadigd dat Bas met haar nog steeds geen contact heeft.

Bekijk hier de uitzending van Hallo Nederland op woensdag 17 oktober.

 


 

20 procent van kinderen gescheiden ouders ziet vader niet meer

Oktober 2018 – 20 procent van de tussen 1971 en 1991 geboren volwassenen die als kind de scheiding van de ouders hebben meegemaakt, heeft geen contact met zijn of haar vader. Slechts 5 procent heeft het afgelopen jaar geen contact gehad met de moeder, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UVA) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees de volledige artikelen op NOS.nl en  Nu.nl

 


 

Radio-dj Fernando Halman: ‘Ik zag m’n vader één keer per jaar’

Oktober 2018 – De ouders van presentator Fernando Halman (37) kwamen van Aruba naar Nederland. Zijn vader zag hij één keer per jaar. Zelfs met zijn eigen moeder durfde hij er niet over te praten. ‘Het was een steen op mijn rug, die ik mijn hele leven bij me droeg. Waarom wilde mijn vader niets met me te maken hebben? Ik dacht dat ik niet goed genoeg was.Twee jaar geleden heb ik hem geconfronteerd, een maand voordat mijn eigen kind werd geboren.’

Lees het volledige interview op volkskrant.nl.

 


 

Vaderbetrokkenheid schiet tekort in zorg, opvang en onderwijs

September 2018 – De actieve rol van vaders in de zorg- en opvoedtaken neemt gestaag toe. Dat is wennen, want nog lang niet altijd worden zij gezien en gehoord. Dit begint al tijdens de zwangerschap en gaat door bij de kraamzorg en het consultatiebureau. Ook in de kinderopvang en het onderwijs ziet men nog lang niet altijd de vader als volwaardige gesprekspartner. Dit bleek uit het onderzoek dat Sardes uitvoerde in het kader van het project ‘Zorgend ouderschap.’ Dr. Karin Hoogeveen, werkzaam bij Sardes, schreef hierover een artikel in het vakblad Vroeg.

 


 

Partnerverlof na geboorte uitgebreid naar vijf dagen

September 2018 – Vanaf volgend jaar krijgt de partner van de moeder van een pasgeboren baby vijf dagen betaald verlof. Nu zijn dat er nog twee. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van het kabinet om het kraamverlof uit te breiden. Het kabinet denkt dat een langer verlof een positief effect heeft op de band tussen ouders en kind. De regeling gaat op 1 januari 2019 in. Anderhalf jaar later, in juli 2020, wordt de regeling nog eens uitgebreid. Dan kunnen partners vijf weken opnemen. In die periode krijgen ze 70 procent van hun loon.

Bron: NOS

 


 

Twee vaders, één moeder: volgens de wet is dat een ouder te veel

augustus 2018 – Op de Canal Parade in Amsterdam vaart een boot mee met lhbt-ouders en hun kinderen. Deze ‘regenbooggezinnen’ voeren actie voor een wet waarin het meerouderschap wordt geregeld. Op dit moment is het in Nederland juridisch gezien niet mogelijk een kind op te voeden met meer dan twee ouders.

Dat betekent in de praktijk dat in gezinnen met een moeder en twee vaders, maar twee ouders het medisch dossier van hun kind mogen inzien, een spaarrekening voor het kind mogen openen of ouderavonden op school mogen bezoeken. Ouders die als ‘niet-officieel’ staan geregistreerd lopen geregeld tegen problemen aan.

Bron: NOS

 


 

Vaders vaak stiefmoederlijk behandeld bij scheiding, kind krijgt de rekening

juli 2018 – Kamerleden Van Nispen (SP), Koopmans (VVD) en Bergkamp (D66) dienden deze maand een motie in hoe scheidende ouders gedwongen kunnen worden zich aan hun omgangsregeling te houden. Een motie die door alle 150 volksvertegenwoordigers werd aangenomen. Dat is terecht, maar ook pijnlijk.

Jaarlijks horen 70 duizend kinderen in Nederland dat hun ouders gaan scheiden. Dat zijn er per dag zo’n tweehonderd, elke dag een basisschool vol. En het is inderdaad van groot belang dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de ouders. Lees hier het volledige artikel.

Bron: Volkskrant

 


 

Tiendaags verlof voor vaders in EU

juni 2018 – Nederland stemde tegen, maar toch gaat het gebeuren: alle vaders in de Europese Unie krijgen recht op tenminste tien dagen betaald verlof na de geboorte van hun kind. Het kabinet besloot al eerder het vaderschapsverlof per 2019 uit te breiden van twee naar vijf volledig doorbetaalde dagen, nu doet Brussel er nog een schepje bovenop. De Europese ministers van Sociale Zaken stemden donderdag in met een voorstel van de Europese Commissie om er twee werkweken van te maken, aangevuld met zes weken betaald ouderschapsverlof.

Bron: AD.nl

 


 

Vaderschapsverlof te kort

juni 2018 – Nederlandse vaders komen er nu nog maar karig vanaf als het gaat om vaderschapsverlof. Dat terwijl het juist erg belangrijk is om tijd vrij te maken voor je kind. Niet alleen voor de vader, maar ook voor het kind en de moeder. “De zorgtaken liggen nu nog voornamelijk bij de moeder, en dat maakt het op een later moment moeilijker voor de vader om hier nog tussen te komen,” stelt Katrien Helmerhorst van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die onderzoek doet naar zowel de vader-kind- als de moeder-kind-gehechtheidsrelatie.

Bron: Nu.nl

 


 

87% van de mannen zou niet voor nieuwe vaderschapsverlof kiezen

juni 2018Viking vroeg 1300 mannen en vrouwen* niet alleen hoe blij ze met de regeling zijn, maar vooral hoe ze denken het te gaan gebruiken.  En wat blijkt, 50% van mannen geeft aan bij de invoering van de nieuwe vaderschapsverlofregeling de volledige 5 dagen vol betaald en 5 weken tegen 70% salaris vaderschapsverlof op te willen nemen.  

Bron: Viking

Facebooktwitterlinkedinmail

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 421 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter