Over het belang van vaderschap

Nieuws

Maskerade

Juli 2019 – Kevin Tromp is student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De afgelopen maanden werkte hij hard aan zijn afstudeerfilm ‘Maskerade.’ De film werd beoordeeld met een 9!

Maskerade vertelt het verhaal van de zeventienjarige Sam, die zijn emoties onderdrukt na het overlijden van zijn moeder. Hij woont samen met zijn vader, die sindsdien niet meer in staat is om te voelen en zichzelf heeft afgesloten van de wereld om hem heen. Op een dag ontmoet Sam de mooie Liv en wordt verliefd. Dit zorgt voor een nieuw lichtpuntje in zijn leven, maar ontwaakt ook zijn duistere kanten. In een enorm natuurgebied waar tijd niet lijkt te bestaan dwaalt Sam eenzaam rond; op zoek naar de kracht om de confrontatie met zijn vader aan te gaan en daarmee het verlies van zijn moeder te verwerken. Bekijk hier de trailer.

 


 

Wie is de vader? Dat is nog steeds de vraag

Juni 2019 – Alle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader. Lees verder.

Bron: Volkskrant

 


 

Vaders willen wel verlof opnemen, maar stuiten op heersende ‘moederschapsideologie’

Juni 2019 – Het wil nog niet vlotten tussen jonge vaders en het ouderschapsverlof. Ze wíllen het wel opnemen, maar durven het nog onvoldoende aan te kaarten bij leidinggevenden en collega’s en ervaren nog financiële belemmeringen. Dat schrijft stichting Rutgers in een rapport dat de organisatie vandaag aanbiedt aan minister Koolmees van Sociale Zaken.

Bron: Volkskrant

 


 

Mannen met veel vrouwelijke collega’s nemen eerder verlof op

April 2019 – Mannen maken eerder gebruik van de regelingen voor het nemen van ouderschapsverlof als ze een manager hebben die dat zelf ook doet én als ze in een organisatie met een groter aandeel vrouwen werken. Dat blijkt uit een onderzoek van socioloog Leonie van Breeschoten, die hierop vrijdag is gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht.

Lees het volledige artikel op nu.nl

 


 

Hoe meer kroost vaders hebben, hoe meer ze thuiswerken

Maart 2019 – Vaders werken meer thuis dan mannen zonder kinderen. En vaders met twee of meer kinderen lassen weer vaker een thuiswerkdagje in dan vaders met één kind. Bijna de helft (48 procent) van de werkende vaders van dertig tot vijftig jaar met een kind tot twaalf jaar kruipt weleens thuis achter de computer, blijkt woensdag uit cijfers over 2017 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees het volledige artikel op nu.nl

 


 

Nieuwe vaders in Europese Unie krijgen recht op tien dagen kraamverlof

Januari 2019 – Vaders binnen de EU krijgen recht op minimaal tien dagen kraamverlof als hun partner is bevallen. Werkgevers zullen over die periode minstens het loon moeten betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte. Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement bereikten daarover eind januari een akkoord. Verantwoordelijk EU-commissaris Marianne Thyssen sprak van “een goede dag voor sociaal Europa, vooral voor families”.

Lees het volledige artikel op nu.nl

 


 

Met begrip en gevoel voor nuance toont Nos batailles hoe een vader worstelt met de zorg voor zijn kinderen

Januari 2019 – De Frans-Belgische regisseur Guillaume Senez debuteerde drie jaar geleden met de ingetogen, zorgvuldige film Keeper, over een 15-jarige jongen die vader wordt. Natuurlijk speelde ook diens zwangere vriendin een rol in het verhaal, maar Senez volgde het perspectief van de jongen – juist omdat de vaderrol, als het om tienerzwangerschappen gaat, doorgaans onderbelicht blijft. De volledige recensie vind je op Volkskrant.nl.

Nieuwsgierig? Bekijk hieronder de trailer:

 


 

Het zijn (extra) spannende dagen voor partners van hoogzwangere vrouwen

Januari 2019 – Het kraamverlof van partners van moeders gaat vanaf 1 januari op de schop. Bij een fulltime dienstverband gaat dat van twee naar vijf dagen. “Dit is voor vaders en alle partners heel belangrijk”, zegt Ilze Smit van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit. Ze houdt zich bezig met het beleid voor vaders. “Ik denk dat dit echt een doorbraak kan betekenen voor hoe je binnen een gezin met de verzorging van het kind omgaat.”

Lees het volledige artikel op NOS.nl

 

 


 

Vaders zijn beschermender dan moeders – en andere stukken over modern vaderschap

Augustus 2018 – Het is Vaderdag. Goede reden om papa eens flink in het zonnetje te zetten. Want vader is al lang niet meer dat hulpeloze wezen aan de zijlijn van het ouderschap. De Gids verzamelende de interessantste Volkskrant-artikelen over de veranderende rol van het vaderschap.

Lees het volledige artikel op Volkskrant.nl

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 441 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter