Over het belang van vaderschap

Nieuws

 

Twee vaders, één moeder: volgens de wet is dat een ouder te veel

augustus 2018 – Op de Canal Parade in Amsterdam vaart een boot mee met lhbt-ouders en hun kinderen. Deze ‘regenbooggezinnen’ voeren actie voor een wet waarin het meerouderschap wordt geregeld. Op dit moment is het in Nederland juridisch gezien niet mogelijk een kind op te voeden met meer dan twee ouders.

Dat betekent in de praktijk dat in gezinnen met een moeder en twee vaders, maar twee ouders het medisch dossier van hun kind mogen inzien, een spaarrekening voor het kind mogen openen of ouderavonden op school mogen bezoeken. Ouders die als ‘niet-officieel’ staan geregistreerd lopen geregeld tegen problemen aan.

Bron: NOS

 


 

Vaders vaak stiefmoederlijk behandeld bij scheiding, kind krijgt de rekening

juli 2018 – Kamerleden Van Nispen (SP), Koopmans (VVD) en Bergkamp (D66) dienden deze maand een motie in hoe scheidende ouders gedwongen kunnen worden zich aan hun omgangsregeling te houden. Een motie die door alle 150 volksvertegenwoordigers werd aangenomen. Dat is terecht, maar ook pijnlijk.

Jaarlijks horen 70 duizend kinderen in Nederland dat hun ouders gaan scheiden. Dat zijn er per dag zo’n tweehonderd, elke dag een basisschool vol. En het is inderdaad van groot belang dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de ouders. Lees hier het volledige artikel.

Bron: Volkskrant

 


 

Tiendaags verlof voor vaders in EU

juni 2018 – Nederland stemde tegen, maar toch gaat het gebeuren: alle vaders in de Europese Unie krijgen recht op tenminste tien dagen betaald verlof na de geboorte van hun kind. Het kabinet besloot al eerder het vaderschapsverlof per 2019 uit te breiden van twee naar vijf volledig doorbetaalde dagen, nu doet Brussel er nog een schepje bovenop. De Europese ministers van Sociale Zaken stemden donderdag in met een voorstel van de Europese Commissie om er twee werkweken van te maken, aangevuld met zes weken betaald ouderschapsverlof.

Bron: AD.nl

 


 

Vaderschapsverlof te kort

juni 2018 – Nederlandse vaders komen er nu nog maar karig vanaf als het gaat om vaderschapsverlof. Dat terwijl het juist erg belangrijk is om tijd vrij te maken voor je kind. Niet alleen voor de vader, maar ook voor het kind en de moeder. “De zorgtaken liggen nu nog voornamelijk bij de moeder, en dat maakt het op een later moment moeilijker voor de vader om hier nog tussen te komen,” stelt Katrien Helmerhorst van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die onderzoek doet naar zowel de vader-kind- als de moeder-kind-gehechtheidsrelatie.

Bron: Nu.nl

 


 

87% van de mannen zou niet voor nieuwe vaderschapsverlof kiezen

juni 2018Viking vroeg 1300 mannen en vrouwen* niet alleen hoe blij ze met de regeling zijn, maar vooral hoe ze denken het te gaan gebruiken.  En wat blijkt, 50% van mannen geeft aan bij de invoering van de nieuwe vaderschapsverlofregeling de volledige 5 dagen vol betaald en 5 weken tegen 70% salaris vaderschapsverlof op te willen nemen.  

Bron: Viking

 


 

Landelijk Ouderpanel

Juni 2018 – Het Landelijk Ouderpanel is een online community waarin ouders via korte peilingen en grotere onderzoeken ervaringen, meningen en behoeften delen rondom opvoeden en onderwijs. Bijvoorbeeld over pesten, mediaopvoeding of actualiteiten. Doe jij ook mee? http://bit.ly/2iyxSH6

Bron: Landelijk Ouderpanel

 


 

15 juni: Vaderschapssymposium 2018

Juni 2018 – Op 15 juni (9.00 – 17.00) vindt het Vaderschapssymposium van 2018 plaats in de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam. Het thema dat dit jaar centraal staat is de ‘(rechts-)Positie van de uitwonende ouder na scheiding.’ Tijdens het symposium wordt dit thema door middel van lezingen, o.a. rond onderwerpen uit de praktijk, belicht. Ook staat de jaarlijkse uitreiking van de Vadertrofee (m/v) weer op het programma.

Bron: UVA

 

 


 

Imaginary father

April 2018 – Theatermaker Babs Gons bracht onlangs in NPO 3 programma ‘De nieuwe maan’ een prachtige column over vaderloos opgroeien.

Babs Gons is schrijver, performer, theatermaker, host en docent creatief schrijven.Ze was jarenlang artistiek leider van de Poetry Circle Nowhere, en organiseerdevoor die tijd tien jaar lang een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso, onder de naam Palabras.

Bron: NPO.nl

 


 

Win kaarten voor de film ‘The Bastard’

Maart 2018 – In de laatste uitgave publiceerde VADERS aanwezig een artikel over de film ‘The Bastard,’ die vanaf 29 maart in verschillende bioscopen in Nederland draait. 

Nieuwsgierig geworden naar deze film? Dan hebben we goed nieuws! We mogen namelijk twee maal twee kaarten verloten voor deze film. Wat moet u hiervoor doen? Volg VADERSaanwezig op Twitter en deel het artikel over The Bastard via Twitter met: #VADERSaanwezig #TheBastard. Over twee weken maken we de uitslag bekend op onze website.

 


 

Zes weken vaderschapsverlof voor werknemers Microsoft

januari 2018 – Wie bij Microsoft Nederland werkt kan voortaan aanspraak maken op een aanzienlijk langer vaderschapsverlof. Het technologieconcern rekt wereldwijd zijn verlofregelingen flink op. De regeling betekent dat nieuwe vaders bij Microsoft voortaan zes weken betaald thuis mogen blijven, in plaats van de wettelijk verplichte twee dagen. Daarnaast is het zwangerschapsverlof verlengd van zestien naar in totaal twintig weken.

Bron: Nu.nl

 


 

Steeds minder kinderen wonen bij beide ouders

december 2017 – Steeds meer kinderen wonen niet meer in een gezin met hun eigen vader en moeder. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dat aantal de laatste twintig jaar is gestegen van 400.000 tot 600.000. De helft van de kinderen die nu niet meer bij beide ouders woont, maakte de scheiding van hun ouders mee. Ook het aantal kinderen dat vanaf de geboorte al niet meer bij beide ouders woont, neemt toe.

Bron: NOS

 


Jonge mannen als klokkenluiders

december 2017 – Over criminele, gevaarlijke, gewelddadige en radicaliserende jonge mannen is afgelopen decennia steeds meer te doen. Weinig non-fictie boeken beschrijven de kracht, creativiteit, zorgzaamheid en schoonheid van jonge mannen die onmisbaar is voor het voortbestaan van families en samenlevingen. In zijn nieuwe boek ‘Jonge mannen als klokkenluiders’ brengt antropoloog en groepstherapeut Dirck van Bekkum deze materie in kaart. Kijk bij boeken voor meer informatie.

 


 

Gevangenis Leeuwarden krijgt ‘vadervleugel’

oktober 2017 – In de zomer van 2016 sprak VADERS aanwezig met Monique Dijkstra: staffunctionaris ketensamenwerking bij de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) én projectleider ‘Gezinsbenadering.’ Ze vertelde over het project dat gedetineerde vaders de mogelijkheid biedt om -vanuit de gevangenis- hun vaderrol zo goed mogelijk in te vullen. De pilot die destijds nog moest starten is inmiddels beëindigd. En met een goed resultaat, zo blijkt uit de laatste nieuwsberichten:

De gevangenis in Leeuwarden krijgt een speciale ‘vadervleugel’ waar gedetineerde vaders hun kinderen kunnen ontvangen. Het gaat om een familiekamer waar vaders in een ontspannen setting met kun kinderen kunnen spelen, tv-kijken, huiswerk maken of gesprekken voeren.

Bron: Volkskrant

 


 

Nieuw kabinet wil zes weken vaderschapsverlof

oktober 2017 – Het nieuwe kabinet gaat het vaderschapsverlof uitbreiden.Volgens de huidige regels krijgen partners twee dagen vrij na de geboorte van een kind. Dat worden vanaf 2019 vijf dagen betaald verlof. Daarnaast komt er een speciaal aanvullend verlof voor partners, per 1 juli 2020. In het eerste half jaar na de geboorte van een kind kan de partner vijf weken verlof opnemen. In die periode krijgt hij een uitkering van 70 procent van zijn loon van het UVW.

Bron: NOS

Facebooktwitterlinkedinmail

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 422 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter