Over het belang van vaderschap

Ouderschap is partnerschap

Su Changoe Su Changoe is eigenaar van mediationpraktijk Tara Mediation. Ze helpt mensen die overwegen te scheiden, mensen die besloten hebben te scheiden én mensen die al gescheiden zijn. Vaak zijn hierbij kinderen in het spel. Vanuit haar overtuiging dat een kind recht heeft op de liefde en aandacht van twee ouders, is gelijkwaardig ouderschap haar belangrijkste uitgangspunt.

 

 

‘Ik ben opgevoed met het idee dat elk kind een vader én een moeder nodig heeft. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik een tiener was, maar ze hebben mij nooit tussen één van hen laten kiezen. Na de scheiding bleven ze aanvankelijk gelukkig dicht bij elkaar in de buurt wonen, waardoor ik me makkelijk tussen mijn ouders kon bewegen. Bij beide voelde ik me thuis. Je zou kunnen zeggen dat ze een co-ouderschap hadden, nog voordat de term co-ouderschap officieel bestond. In mijn ogen was dit vanzelfsprekend. Pas toen ik op de middelbare school van klasgenoten hele andere verhalen over hun gescheiden ouders hoorde, begreep ik dat het niet zo vanzelfsprekend was als ik altijd had gedacht.

 

 “Tijdens de intake wil ik voelen waar de angel zit, zodat ik deze eruit kan halen

 

In 2009 startte ik mijn eigen mediationpraktijk, waarin ik dagelijks voor de uitdaging sta om mensen naar de oplossing van hun conflicten te begeleiden. Van de 120 koppels die ik inmiddels heb begeleid, is het slechts bij twee koppels niet gelukt om tot succesvol ouder- (en partner)schap te komen. Dit hoge slagingspercentage heeft deels te maken met het feit dat ik selectief ben in de zaken die ik aanneem. Ten eerste moeten alle partijen achter de mediation staan en ten tweede wil ik tijdens de intake voelen waar de angel zit, zodat ik deze eruit kan halen.

Heiligdom van het kindMaar bovenal geloof ik natuurlijk in de kracht van mijn werkwijze. Tijdens het eerste gesprek maak ik ouders aan de hand van de afbeelding hiernaast duidelijk waarom gelijkwaardig ouderschap mijn uitgangspunt is. Je ziet links en rechts de ouders, met daar tussenin twee torens: één voor ‘ouderschap’ en één voor ‘partnerschap.’ Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; ouderschap ís partnerschap. Als één van de twee niet functioneert, gaat het fout. Of ouders nou zorgzaam uit elkaar gaan of zorgzaam samen verder gaan, ze moeten hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk dat het voor de kinderen goed geregeld is. Gelijkwaardig ouderschap is een heiligdom waar ieder kind recht op heeft.

 

Gelijkwaardig ouderschap is een heiligdom waar ieder kind recht op heeft

 

In mijn ogen zouden alle ouders dan ook een ouderschapsplan op moeten stellen, ook als er op dat moment geen sprake is van een eventuele scheiding. Als je echt van elkaar houdt en respect hebt voor elkaar, dan zorg je ervoor dat het goed afloopt als het slecht gaat. Want een kind heeft twee ouders, maar slechts één kindertijd. Dit inzicht is vaak de eerste opening naar de oplossing, alle ouders willen immers het beste voor hun kind. Het eerste dat ik ouders vraag is: Waar willen jullie naartoe? Pas daarna kijken we naar de huidige situatie en naar welke stappen er gezet moeten worden. Door eerst naar de toekomst te kijken haal ik ouders uit hun ‘comfortzone’ van negativiteit. Soms zijn ouders het zo gewend om negatief over en tegen elkaar te spreken, dat die spiraal eerst doorbroken moet worden om bruggen te kunnen bouwen.

Een kind heeft twee ouders, maar slechts één kindertijd

 

Er zijn zeven principes die ik altijd met me mee meedraag, zowel in mijn werk, als in mijn privé leven:

  1. Herken de waarden en normen tussen mensen
  2. Wees je bewust van de invulling van jullie partnerschap
  3. Bekijk welke kant je op wilt met je ouderschap
  4. Spreek je gevoel uit over het ouderschap
  5. Sta stil bij de onderlinge communicatie; is dit respectvol?
  6. De visie op ouderschap mag tussentijds aangepast worden
  7. Sta open voor elkaars ideeën over ouderschap

Mijn kracht is mijn positieve instelling. Mijn Hindoeïstische achtergrond en de juwelen van spiritualiteit die ik heb meegekregen, zijn daarbij heel belangrijk. Ik denk in oplossingen en uitdagingen in plaats van problemen. Ieder mens bezit die kwaliteit, soms mogen ze het alleen nog ontdekken en leren toepassen.’

Voor meer informatie over de mediationpraktijk van Sunita Changoe, kijk op: www.taramediation.com

Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | juni 2015

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter