Over het belang van vaderschap

Platform Betrokken Vaderschap regio Noord

BernardSchlimbachHet vuurtje rondom het thema vaderschap is aangewakkerd, nu moeten we het brandend zien te houden’

Bernard Schlimbach is projectcoördinator Betrokken Vaderschap bij Mankracht Groningen. In oktober 2018 vertelde hij in VADERS aanwezig over dit initiatief, dat verschillende activiteiten organiseert voor mannen én speciaal voor vaders. Zo richtte hij twee jaar geleden, samen met een aantal andere partijen, het Platform Betrokken Vaderschap regio Noord op. Dit platform zet zich in voor bewustwording omtrent het belang van betrokken vaderschap. En ze timmeren behoorlijk aan de weg. In dit interview vertelt Bernard over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden én over hun toekomstplannen.


We spraken elkaar voor het laatst in oktober. Sindsdien zijn er veel mooie ontwikkelingen geweest bij het Platform Betrokken Vaderschap regio Noord…

“Dat klopt. Toen wij elkaar spraken in oktober hadden we net het seminar ‘Betrokken Vaderschap/ Instanties aan zet!’ achter de rug, dat we als noordelijk platform in 2018 voor de tweede keer organiseerden. Uit dat goedbezochte seminar is ook nog iets heel moois gerold, namelijk een landelijke alliantie rondom Betrokken Vaderschap. Het idee ontstond na afloop van het seminar, waar onder andere VDRS (expertisecentrum Betrokken Vaderschap) en Sardes (onderzoeks- en adviesbureau in de educatieve sector) aanwezig waren. Ik kan op dit moment nog geen concrete plannen delen, maar de officiële aftrap van deze landelijke alliantie willen we doen tijdens het seminar dat ook dit jaar weer op onze agenda staat.”

 

Kun je al iets meer vertellen over het seminar van dit jaar?

“De missie van het Platform Betrokken Vaderschap regio Noord is: het delen van bestaande kennis en initiatieven rondom het thema ‘vaderschap’ én onderzoek doen naar knelpunten, ervaringskennis en werkzame factoren van de beroepspraktijk. Zo laten we de kennis twee kanten op stromen: ‘Wat is er al?’ enerzijds en ‘Wat mist er nog of wat kan beter?’ anderzijds. Op die manier kunnen we de praktijk vernieuwen en verbeteren. Deze missie vormt de basis van het seminar in 2019. Voor het onderzoek, dat zich vooral richt op professionals, hebben we samenwerking gezocht met de Hanzehogeschool.”

 
Dat klinkt veelbelovend. Welke onderwerpen komen aan bod in dit onderzoek?

“De exacte invulling van het onderzoek moeten we nog vaststellen. Maar één van de onderwerpen die bij ons hoog op de agenda staat is het opvoeden in verschillende culturen. Elke cultuur kijkt op zijn eigen manier aan tegen opvoeden en het thema vaderschap en geeft dus ook op zijn eigen manier invulling aan de vaderrol. Het is heel waardevol om die verschillende invalshoeken en inzichten met elkaar te delen. Een partij die daar erg veel mee doet is Trias Pedagogica, ook één van de partners van onze landelijke alliantie. Zij organiseren opvoeddebatten voor migrantenvaders, waarin de deelnemers van elkaar leren door ervaringen te delen. Die insteek sluit naadloos aan bij de missie van het Platform Betrokken Vaderschap regio Noord: kennis delen én onderzoeken wat er nog nodig is of beter kan.”

 

Wat kan er volgens jou verbeterd worden?

“Als ik om me heen kijk, dan zie ik dat de beeldvorming rondom ouderschap en opvoeding, nog steeds vooral gericht is op moeder en kind. Denk bijvoorbeeld aan covers van tijdschriften, folders of ander informatiemateriaal: in negen van de tien gevallen staat er een moeder en kind afgebeeld. Niet de vader. Dat is onder andere waar de GGD kraamzorg in Groningen zich zorgen over maakt; vanaf het allereerste begin is alle informatie rondom opvoeden en opgroeien hoofdzakelijk gericht aan de moeder. Op dat terrein is nog veel winst te behalen.”

 

Er is nog winst te behalen, maar kun je zeggen dat er ook al wat gewonnen ís in de afgelopen jaren?

“Absoluut! Een aantal jaren geleden draaide alles nog om bewustwording kweken. Die bewustwording is er inmiddels, dus nu is er ruimte om verder te gaan. Het thema ‘vaderschap’ leeft; er is van alles in beweging en verschillende partijen zoeken op allerlei manieren verbinding met elkaar. Het vuurtje rondom het belang van vaderschap is aangewakkerd en nu moeten we er met z’n allen voor zorgen dat het blijft branden!”


Lees ook het interview met Bernard over Mankracht Groningen, in de uitgave van oktober 2018. Meer informatie over MJD/Mankracht Groningen en het Platform Betrokken Vaderschap regio Noord? Klik dan hier

Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | april 2019

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter