Over het belang van vaderschap

Portretten van alleenstaande vaders

Hoe voelen die vaders zich en hoe staan ze in de maatschappij?’

Freelance journalist en regisseur Sietse Orie koos alleenstaand vaderschap als thema voor zijn afstudeerproject voor de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In een mini-docu van amper 10 minuten toont hij drie gevoelige en rake portretten van vaders die door omstandigheden alleen hun kinderen opvoeden.

 


Waarom
dit thema?

‘Ik wilde iets doen met alleenstaande ouders, maar ik vond in eerste instantie alleen maar informatie over alleenstaande moeders. Toen dacht ik, waar blijven de vaders in dit verhaal? In mijn onderzoek daarnaar stuitte ik op enkele artikelen die ik journalistiek echter niet echt interessant vond; ze waren betuttelend en niet maatschappijkritisch. Ik miste de kant van: hoe voelen die vaders zich en hoe staan ze in de maatschappij? Daar ben ik toen een antwoord op gaan zoeken.’

 

Wat raakte je tijdens je research?

‘Ik heb veel organisaties en professionals gesproken, maar de verhalen van de vaders zelf raakten mij het meest. En niet eens zozeer het feit dat ze gescheiden waren – de een bijvoorbeeld omdat hij bedrogen was en de ander omdat zijn vrouw psychische problemen had – maar meer hoe zij zich onzichtbaar voelen in de maatschappij. Precies datzelfde gevoel kwam bij alle vaders naar voren, in exact dezelfde bewoordingen, zonder dat ik ze over elkaar vertelde. Dat vond ik ontzettend naar om te horen. Daarom wilde ik de vaders echt alleen zelf aan het woord laten.  Ze doen allemaal heel hard hun best maar dat wordt vaak niet gezien of begrepen.’

 
Gebrek aan erkenning?

‘Ja, die erkenning missen ze. Het is ook gewoon een miscommunicatie. Het is voor veel mensen zo vanzelfsprekend dat een moeder alleenstaand is en een vader niet. Die vaders moeten dat continu uitleggen. En dat nekt ze af en toe.’


Klik hier om de mini-docu van Sietse Orie te bekijken.

Door Irene Zwaan
VADERS aanwezig | juli 2018

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Eén reactie op Portretten van alleenstaande vaders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter