Over het belang van vaderschap

The life of fathers

De afwezigheid van een vader heeft niets te maken met kleur of achtergrond’

Marwan Magroun is een geboren en getogen Rotterdammer en beeldmaker in hart en nieren. Hij laat zich inspireren door verhalen van mensen, gebouwen en plekken en wordt gedreven door de overtuiging dat die verhalen verteld moeten worden. Volgens Marwan is fotografie daarvoor het perfecte middel: ‘Beelden leggen mensen op een oprechte manier vast.’ Onlangs startte Marwan het project ‘The life of fathers:’ een beeldreportage over ‘de gekleurde vader.’

 

 
Fotografie is jouw grote passie. Hoe lang doe je dat al?

“Eigenlijk nog maar kort. Na mijn studie organisatiekunde ging ik aan de slag bij de overheid, maar merkte na een aantal jaren dat ik daar niet gelukkig van werd. Sterker nog: ik balanceerde op het randje van een burn-out. Om me te ontspannen ging ik fotograferen. Dat was aan het begin van 2016. Aan het eind van dat jaar wist ik zeker dat ik hiermee verder wilde en nam ik ontslag. Een jaar later won ik ‘De kracht van Rotterdam,’ een bekende wedstrijd voor professionele fotografen. Dat gaf mijn carrière als freelance fotograaf een vliegende start en sindsdien werk ik aan het ene na het andere mooie project.”

 

 

 
De foto waarmee Marwan in 2017
‘De kracht van Rotterdam’ won.
Hij werd gebruikt als omslag
voor het boek ‘Rotterdam, stad van
twee snelheden’ van
Mark Hoogstad.

 
 
 
 
 
Eén van die projecten is ‘The life of fathers.’ Kun je daar wat meer over vertellen?

“In onze samenleving heerst een hardnekkig stigma over vaders met een migratieachtergrond; ze zijn vaak afwezig bij de opvoeding van hun kinderen, die veelal ook nog eens verschillende moeders hebben. Hoewel dit beeld behoorlijk zwart-wit is, merk ik dat dit in grote lijnen wel degelijk het beeld is dat veel mensen hebben bij het stereotype van de ‘gekleurde vader.’ Met het project ‘The life of fathers’ wil ik een tegengeluid bieden door deze vaders een stem te geven.”

 
Waar komt het stigma over migranten vaders volgens jou vandaan?

“Daar kan ik nog geen antwoord op geven. In dit project ga ik op zoek naar de verhalen van deze groep vaders en op dit moment zit ik nog midden in die reis. Waar ik wél van overtuigd ben is dat de afwezigheid van een vader niets te maken heeft met kleur of achtergrond.”

 
Heeft het thema ‘afwezig vaderschap’ persoonlijke raakvlakken voor jou?

“Ik weet hoe het is om zonder vader op te groeien. Als kind sta je er niet bij stil, maar op latere leeftijd werd ik me bewust van het belang van een aanwezige vader. De manier waarop je gehecht bent aan je ouders -dus ook aan je vader- heeft een grote invloed op de manier waarop je zelf in het leven staat. Toen ik met dat inzicht naar mijn omgeving keek werd dat beeld bevestigd: veel jongens die zonder vader zijn opgegroeid, hebben zelf ook kinderen zonder dat ze een relatie hebben met de moeder. Ik realiseerde me dat ‘afwezig vaderschap’ meer is dan een persoonlijk verhaal, het is een universeel verhaal. En dat moet verteld worden.”

 

Denk je dat je met ‘The life of fathers’ het stigma over migranten vaders kan doorbreken?

“Ik heb niet zozeer de illusie dat ik met dit project het stigma kan doorbreken. Wat ik wél kan doen is er een ander beeld naast zetten, zodat het beeld van de ‘gekleurde vader’ vollediger wordt. Denk bijvoorbeeld aan de zwarte man; die wordt vaak geassocieerd met kenmerken als ‘exotisch’ en ‘hyperseksueel.’ Daarmee degradeert deze groep mannen automatisch naar ‘ongeschikt voor een gezin.’ Dat is gewoon niet juist. Het is belangrijk dat we deze (en andere gekleurde) mannen zien als mens.”

 

Het ter discussie stellen van het stereotiepe beeld over ‘de gekleurde vader’ is dus het belangrijkste doel?

“Inderdaad. En niet alleen omdat ik hoop dat de samenleving anders gaat kijken naar vaders met een migratie achtergrond. Ik gun het vooral de vaders dat ze anders naar zichzélf gaan kijken. Het principe van ‘self fulfilling prophecy’ -je gaat voldoen aan de verwachting die anderen van je hebben- is namelijk ook hier aan de orde. Ik geloof dat verandering van beeldvorming kan leiden tot meer betrokken vaderschap. Dat is niet alleen gunstig voor vaders en hun kinderen, maar ook voor de emancipatie van moeders. Er is de laatste jaren al veel veranderd in de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Dus de tijd is er rijp voor.

 

Wil je meer weten over Marwan Magroun of meer van zijn werk zien? Kijk dan op www.marwanmagroun.nl

Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | juli 2019

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Eén reactie op The life of fathers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter