Over het belang van vaderschap

Vaderlijke druk

Wie niet van verantwoordelijkheden houdt, kan ik een goudvis aanbevelen’

Kinderen met een betrokken vader presteren beter op school. Ze scoren hoger op IQ-testen. Ze overtreden minder vaak de wet en gaan later meer geld verdienen. Alsof dat nog niet genoeg is, vertonen meisjes in de puberteit ook nog vaker seksueel grensoverschrijdend gedrag als hun vader geen actieve rol speelt in de opvoeding. Dat laatste wil toch geen enkele man op zijn geweten hebben?

Foto: Marjolein van Diejen

 

Ik voel de druk
Het afgelopen jaar ging ik in gesprek met wetenschappers die vanuit hun eigen vakgebied iets te zeggen hebben over het vaderschap. Als er iets is dat ik daarvan geleerd heb, is dat mijn rol als vader niet te onderschatten is. Wie niet van verantwoordelijkheden houdt, kan ik een goudvis aanbevelen, maar toch zeker geen kind. Ik voel de druk.

 

“De rol van de mensenvader valt in het niet bij die van de kasuaris”


Overigens is bescheidenheid op zijn plaats. Want de rol van de mensenvader valt in het niet bij die van de kasuaris. Bij deze bijzondere Australische loopvogel zijn de taken zo verdeeld dat de radicaalste feministen er hun vingers bij zouden aflikken. Bioloog Rob Leuven vertelde mij dat het kasuarismannetje het nest bouwt waarin het vrouwtje haar gifgroene eieren legt. Als dat is gebeurd neemt zij de benen, broedt hij de eieren uit en voedt het nageslacht in negen maanden op tot zelfstandige vogels. Respect, hoor.


Ouderschap maakt niet gelukkig
Maar terug naar mijn eigen vaderschap. Want naast de druk om bij te dragen aan het succes en welzijn van mijn dochters, voel ik nog een soort druk. Namelijk om te genieten van het vaderschap. Van socioloog Babette Pouwels leerde ik namelijk dat het ouderschap – althans op korte termijn – helemaal niet gelukkig maakt. Integendeel: uit de data die zij bekeek, bleek dat het geluksgevoel van ouders een jaar na de geboorte van hun eerste kind begon te dalen. Bij vaders duurt het zeven jaar voordat ze weer op hun oude geluksniveau zitten. Bij moeders veel langer: vijftien jaar.

 

“De spontane uitjes werden minder sinds ik vader werd”

 

En om eerlijk te zijn, snap ik dat wel. Als verwende millennial ben ik eraan gewend zo nu en dan een bijzondere reis te maken. Ik kijk dan ook met weemoed terug op de tijd dat ik zorgeloos een vliegtuig kon instappen naar Zuid-Afrika, Brazilië of Zuidoost-Azië. En ook de spontane etentjes, het voetbal kijken in de kroeg, de museumbezoeken, lange wandelingen door het bos en dagjes naar het strand – het werd allemaal minder sinds ik vader werd.

Oneerlijke balans doorbreken
Maar dan denk ik aan de mooie momenten die ik beleef met mijn dochters. De eerste keer dat ze papa zeiden, of hun eerste stapjes zetten. Hoe kan het dat deze meisjes, van wie ik zielsveel houd, mij ongelukkiger maken? ‘Dat is ook niet zo’, vertelde socioloog Pouwels me. ‘Het zijn niet de kinderen zelf die ongelukkiger maken. Het zijn de omstandigheden waar ouders mee te maken krijgen.’

 

“Niet de kinderen zelf maken ongelukkig,
maar de omstandigheden waar ouders mee te maken krijgen”

 

Bij moeders is het vooral de spagaat van zorgen en werken, die ongelukkiger maakt. Het is nu eenmaal vaak zo dat moeder de meeste zorgtaken op zich neemt. Die oneerlijke balans doorbreken, zou volgens Pouwels al veel schelen.

Ik knoop het in mijn oren. En realiseer me dat ik die papadag dus niet alleen heb voor het toekomstige succes en welzijn van mijn kinderen, maar ook voor het geluk van hun moeder.

 

Mathijs Noij (1989) is journalist en vader van twee dochters. In de serie Wat maakt een vader? spreekt hij met wetenschappers over vaderschap.

VADERS aanwezig | februari 2020

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Eén reactie op Vaderlijke druk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter