Over het belang van vaderschap

Vinkjes

Een aantal ovulatietesten, handen vol vitaminepillen en een uitgekiende planning waren er voor nodig maar het resultaat mocht er zijn. Twee streepjes. Het was 15 november 2019. De zwangerschapstest bevestigde dat de eerste belangrijke stap naar het ouderschap was gezet.

 

 

 

Nog even en dan zijn wij verantwoordelijk voor het leven van een mensje. En voor het in leven houden van dit mensje. En voor het enigszins fatsoenlijk opvoeden van dit mensje zodat ze de wereld een beetje mooier kan maken. Spannend? Eigenlijk niet. Onze hond is welopgevoed en heeft nu fluitend de leeftijd van 8 gehaald. De generale repetitie is dus een daverend succes.

 

‘Ja, je gaat een mening hebben over het geboortepakje!’

 

Check!
Maar nu begint het echt. Na de twee streepjes volgde een hele rits te zetten vinkjes. Deze hoeveelheid vinkjes heeft blijkbaar een causaal verband met de hoeveelheid informatie die je tot je neemt. Hoe meer je leest, kijkt en hoort, hoe langer de af te vinken lijst wordt. De belangrijkste vinkjes in enigszins chronologische volgorde: Bevestiging baby na 10 weken. Check! Geslachtbepaling na 16 week. Check! Roze verf kopen. Check! 20 weken echo. Check! NIPT test. Check! Plunderen van iedere babywinkel in het noorden van het land. Check!

Als man zijnde is dat ongeveer de verplichte vinkjes route. Bij alle overige optionele vinkjes moet je vooral je vriendin/ vrouw volgen. Dus ja, je zit met frisse tegenzin bij een zwangerschapscursus. En ja, je bent uren bezig met het maken van het perfecte geboortekaartje. En ja, je gaat een mening hebben over een geboortepakje.   

 

‘Ik kan niet wachten om mijn kleine meid voor het eerst te zien
en op slag verliefd te worden’

 

We kunnen het. Samen.
En als je alles op je lijst hebt afgevinkt kom je er achter dat het belangrijkste vinkje nog mist. De geboorte. Is dat spannend? Nu zeg ik heel stoer van niet. Maar als de kleine meid zich eenmaal aandient weet ik zeker dat het zweet over mijn rug loopt en mijn hartslag waarden aangeeft die doen vermoeden dat ik ongetraind op een bakfiets met twee lekke banden de Alpe d’Huez op fiets.

Maar ik weet ook zeker dat we het kunnen. Samen. En ik kan niet wachten om mijn kleine meid voor het eerst te zien, vast te houden en op slag verliefd te worden. En op dat moment weet ik dat er een oneindige lijst volgt met vinkjes die gezet moeten worden.

En dat doe ik lachend. Alles voor haar.         


Rolf Hillenga is de man achter maggel.nl. Maggeln is de poëtische Groninger term voor schrijven en krabbelen. Op maggel.nl vin je korte verhalen en hartenkreten, allen uit het leven gegrepen als ware het een smartlap. En dit alles juist niet in het Gronings!

VADERS aanwezig | juli 2020

VADERS aanwezig biedt vaderinitiatieven de gelegenheid om zichzelf onder de aandacht te brengen van onze lezers. De columns die wij publiceren, vertolken het gedachtegoed van de auteurs; zij belichten het thema ‘vaderschap’ elk vanuit hun eigen invalshoek.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter