Over het belang van vaderschap

Waarom jij als vader zo belangrijk bent voor je kind

Het is bijna zover: na jarenlang lobbyen wordt het verlof voor vaders uitgebreid naar in totaal zes weken. Een grote stap voor een land waarin vaders het tot voor kort nog moesten doen met ‘slechts’ twee dagen verlof. De afgelopen jaren gingen discussies rondom het verlof vaak over thema’s als kosten, inzetbaarheid en mogelijke negatieve, economische gevolgen voor de werkgever. Hierbij is het belangrijkste aspect redelijk onbelicht gebleven, namelijk de vele voordelen van betrokken vaderschap. Onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid in de eerste periode ook in de jaren daarna kan doorwerken.


De basis leggen
Betrokken vaderschap heeft vele voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat de woordenschat van een kind vele malen groter is wanneer deze start met de basisschool als de vader met grote regelmaat voorleest? Of dat kinderen minder geneigd zijn tot stereotyperingen wanneer zij zien dat papa ook aanwezig is in huis voor de zorg van huis en gezin? Natuurlijk zal een baby daar nog niet veel van meekrijgen, maar hier wordt wel de basis gelegd.

 

‘Kinderen zijn minder geneigd tot stereotyperingen wanneer ze zien dat papa
aanwezig is in huis voor de zorg van huis en gezin’

 

Solo-zorg
Het aanvullende vaderschapsverlof dient binnen een half jaar te worden opgenomen. Zo kan een vader ervoor kiezen om er de eerste maand volledig te zijn, of een deel van het verlof op te nemen als de moeder weer aan het werk gaat. Voor deze laatste optie valt veel te zeggen. Uit onderzoek blijkt dat solo-zorg een enorm positief effect heeft op de band tussen vader en kind. Het kan bijdragen aan het zelfvertrouwen van de vader in zijn vaderschap omdat deze zo kan ervaren hoe het is om de primaire verzorger te zijn. De vaders die voor solo-zorg hebben gekozen geven aan een betere werk/privé balans te ervaren en gelukkiger te zijn en het biedt meer carrièremogelijkheden voor de moeder omdat het verschil in inzetbaarheid tussen mannen en vrouwen kleiner wordt.

 

‘Vaders die voor solo-zorg hebben gekozen ervaren een betere
werk/ privé balansen zijn gelukkiger’

 

Blauwdruk voor de rest van het leven
Kortom: Het nieuwe geboorteverlof biedt de mogelijkheid om het zo in te richten dat vaders al vanaf de geboorte hun rol als opvoeder kunnen pakken met als doel het opvoeden van hun kind(eren) tot een evenwichtig en gelukkig volwassene vol zelfvertrouwen.

Minister de Jonge heeft zich vaak uitgesproken dat de eerste 1000 dagen belangrijk zijn in het leven van een kind. Hoe dit de blauwdruk is voor de rest van het leven. Wat ontzettend fijn is het dat deze stap nu gezet is door het kabinet om hier als vader ondersteund te worden om juist (letterlijk) aan de wieg te staan van deze periode. Onze oproep aan alle (toekomstige) vaders en hun partners. Kies voor solo zorg en maak een verschil in het leven van je kind vanaf de eerste levensfase.  


Robin de Jong -vader van Sean en Rhijs- nam onlangs het stokje over van Marius van Regteren, als voorzitter van VDRS. VDRS is een expertisecentrum op het gebied van betrokken vaderschap, met de belangrijke missie om mannen in Nederland in staat te stellen om hun plek als (aanstaande) vader in te nemen.

VADERS aanwezig | juli 2020

VADERS aanwezig biedt vaderinitiatieven de gelegenheid om zichzelf onder de aandacht te brengen van onze lezers. De columns die wij publiceren, vertolken het gedachtegoed van de auteurs; zij belichten het thema ‘vaderschap’ elk vanuit hun eigen invalshoek.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter