Over het belang van vaderschap

Wie ben ik?

Elk kind heeft recht op contact met beide ouders

Anja Mulder

Anja Mulder is (school)maatschappelijk werker bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Drenthe. In haar werk komt ze regelmatig jongeren tegen met gescheiden ouders, maar ziet ze ook volwassenen die in hun jeugd te maken kregen met een scheiding van hun ouders. Steeds weer merkt ze welke gevolgen het missen van één van de ouders voor kinderen kan hebben, zelfs op latere leeftijd. Anja probeert daarom altijd om zowel vader als moeder te betrekken.

 

 

‘Na een scheiding wonen de meeste kinderen -op een enkel geval na- bij hun moeder en is vader de ‘ouder op afstand.’ In sommige gevallen houdt moeder de vader letterlijk op afstand, vaak vanwege haar eigen negatieve ervaringen en gevoelens. In andere gevallen wil vader zelf geen contact. Maar in beide gevallen is de uitkomst hetzelfde: het kind groeit op zonder vader. Ik verken altijd de mogelijkheid om het contact te herstellen, want elk kind heeft recht op contact met beide ouders.

 

“Een veertienjarig meisje wilde weer contact met haar vader
die ze al drie jaar niet had gezien”

 

Zo was er een veertienjarig meisje dat graag weer contact wilde met haar vader, die ze al ruim drie jaar niet had gezien. Ik ben daarover in gesprek gegaan met haar moeder, die daar in eerste instantie niet positief tegenover stond. Maar na een aantal gesprekken, waar het meisje soms zelf ook bij zat, werd het voor moeder duidelijk hoe belangrijk dit voor haar dochter was. Op een gegeven moment vond ze het goed dat ik bemiddelde tussen haar dochter en haar ex-man, maar wilde daar zelf graag buiten blijven. ‘Dat kan niet,’ zei ik. ‘Ik heb jou daarbij nodig. Je hoeft geen vrienden te worden met je ex-man, maar het is belangrijk dat jouw dochter voelt dat je achter haar staat.’ Gelukkig begreep ze dat.

Vervolgens heb ik contact gelegd met vader, die in eerste instantie erg van mijn telefoontje schrok. Het bracht veel oud zeer bij hem naar boven. Hij had tijd nodig om over de wens van zijn dochter na te denken, maar vond het goed als ik hem na een aantal weken weer op zou bellen.

 

“Na een korte stilte vielen ze elkaar in de armen”

 

Toen ik hem na twee weken weer sprak, merkte ik direct een verandering in zijn stem. ‘Ik wil heel graag het contact met mijn dochter herstellen,’ zei hij. Het moment dat vader en dochter elkaar na al die jaren voor het eerst weer zagen was zo mooi, ik voel het nu weer als ik eraan terugdenk. Nadat ze elkaar na een korte stilte in de armen vielen, heb ik ze even alleen gelaten. Ik vond het heel belangrijk dat ze dat moment samen konden delen.

Mensen die elkaar na een lange tijd weer zien -ik zag het ook bij deze vader en dochter- willen vaak het contact weer oppakken waar het ooit gestopt is. Ze vergeten dat ze allebei hebben doorgeleefd en zich verder hebben ontwikkeld, apart van elkaar. Je moet de tijd nemen om de ander daarin mee te nemen, om elkaar opnieuw te leren kennen. Gelukkig hebben vader en dochter het contact rustig opgebouwd.

 

“Het lukt helaas niet altijd om het contact te herstellen”

 

Ruim een jaar na hun eerste ontmoeting zei moeder tegen me: ‘In het begin heb ik je vervloekt, want ik was bang dat je ons hele leven overhoop zou halen. Maar ik merk dat het mijn kinderen ten goede komt. En ik deel de zorg voor de kinderen, ik sta niet overal alleen voor.’ Uiteindelijk zaten vader en moeder samen bij de diploma-uitreiking van hun dochter.

Helaas zijn er ook situaties waarin het niet lukt om het contact te herstellen. Zo heb ik eens bemiddeld tussen een vijftienjarig meisje en haar vader, waarbij vader na een tijdje (opnieuw) afhaakte. Dat meisje was daar kapot van. En hoewel deze ervaring haar uiteindelijk heeft geholpen om de situatie te accepteren, is dit natuurlijk nooit het doel van een bemiddeling.

 

“Soms is het nodig dat ouders hun eigen emoties parkeren “

 

‘Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Op wie lijk ik?’ vraagt elk kind zich op een gegeven moment af. Dat heeft te maken met identiteitsvorming. Op het moment dat je allebei je ouders hebt kun je dat makkelijk achterhalen. Maar wanneer je één, of in sommige gevallen zelfs beide ouders niet kent, wordt dat lastig. ‘Ik heb precies dezelfde vingers,’ zei het meisje dat haar vader na jaren voor het eerst weer zag. Dat lijkt misschien iets kleins, maar voor haar identiteitsvorming kan dit heel belangrijk zijn.

Ik vraag ouders daarom altijd om het contact tussen het kind en de andere ouder zo goed mogelijk te laten verlopen. Hoe lastig een situatie ook is. Dat is niet makkelijk, want ouders hebben ook hun eigen emoties. En die mógen er ook zijn. Maar soms is het nodig om die te parkeren in het belang van het kind.

Vanuit het (school)maatschappelijk werk mag ik een bijdrage leveren aan deze processen en ik realiseer me regelmatig hoe mooi en bijzonder dat is.

Praktijkverhaal van Anja Mulder
(School)maatschappelijk werker bij het CJG Midden-Drenthe

Door Carmen Kromosono
VADERS aanwezig | januari 2016

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter