Over het belang van vaderschap

Yes, ik word papa! Maar wat nu?

PapaklasHoera, daar is het moment dan, ongelooflijk! In de eerste paar seconden nadat je weet dat je vader wordt, gaan er in een flits een hoop gedachten door je heen. Een enkele aanstaande vader zal denken: “oh nee!?” Maar gelukkig zullen de meeste mannen een gat in de lucht springen en roepen hard “yes!” uit. De gedachte die wel volgt is: “Maar wat nu!?”

 

 

Nadat de euforie gezakt is, zal menig stel snel op onderzoek uit gaan; de aanstaande vaders doen gretig mee en blijven niet achter. Een van de belangrijkste bronnen voor meer informatie is natuurlijk het internet. Dus hup die telefoons in de hand en Googlen maar. De aanstaande vader anno nu zal al snel ontdekken dat de online wereld en de informatie die te vinden is wat betreft dit thema nog steeds ernstig gekleurd is. Voor vrouwen, door vrouwen; het is zo gegroeid.

 

“Al snel blijkt dat een bezoek aan de verloskundige
niet voor hem bedoeld is.”

 

Dezelfde zwangerschap, verschillende ervaringen
Vol trots gaat de aanstaande vader mee naar het eerste bezoek aan de verloskundige. Al gauw blijkt doorgaans dat dit toch eigenlijk niet voor hem bedoeld is. Een prangende vraag wordt toch maar ingeslikt. Of je nog wel even rond week 30 nog een keer mee terugkomt om de bevalling te bespreken.

De verandering van zijn partner wordt in het tweede trimester veel duidelijker zichtbaar. Samen kunnen ze heerlijk genieten van de extra energie die zij nu in de benen heeft. Hoe hard hij ook probeert, toch beleeft hij niet dat gevoel dat er echt iets gaat veranderen. Niet gek natuurlijk, want die biologische veranderingen van haar ervaart hij natuurlijk heel anders dan zij.

 

“Over luiers praten met vrienden in de kroeg
voelt toch wat raar.”

 

Taboe
Als het laatste trimester is ingezet, begin de man toch ook wel te merken dat zijn hulp meer gewenst is dan voorheen. Het onrustige slaapritme van de aanstaande moeder, heeft ook zijn nachtrust inmiddels beïnvloed. Hij heeft nog wel een hoop zaken waar hij meer over wil weten, maar over luiers praten met zijn vrienden in de kroeg voelt toch wat raar. Het is toch nog een soort van taboe, daar praat je niet gauw over.

Inmiddels een hoop klusjes gedaan, mee geweest naar een partner-/pufcursus, en toch ook meer geld uitgegeven dan de bedoeling was aan al die spullen. “Hebben we dat nu echt allemaal nodig?” denkt hij. “Ja natuurlijk,” had de verkoper tegen je vrouw gezegd, “je wilt toch het beste voor je kleintje?”

 

“Is het een boertje, vieze luier of knorrende maag die de baby van streek maakt?
En wat te doen met de kraamhulp, visite en mijn werk?”

 

De kleine is geboren!
En opeens, op een moment dat hij het niet had gepland, kondigden de weeën zich aan. Zo goed en kwaad als de situatie en zijn vrouw het toelieten, stond hij zijn mannetje dacht hij. Er was een mooi geboorteplan, maar dat zat even niet meer in zijn achterzak. De verloskundige sleepte hen beiden er doorheen. De kleine is geboren! Maar ja, wat nu dan, is het een boertje, vieze luier, of knorrende maag die de baby zo van streek maakt? En wat te doen met de kraamhulp, de kraamvisite, mijn werk?


Gedreven door ons eigen gemis, hebben Sander en ik de stoute schoenen aangetrokken om aanstaande vaders beter in het zadel te zetten voor het aanstaand vaderschap. Om die reden zijn we Papaklas gestart. In deze tijd is het toch ondenkbaar om niet klaar te zijn voor het vaderschap? Het luiers verschonen nog steeds maar een taak voor de vrouw vinden en denken dat alles wel vanzelf gaat. Het is zoiets moois en bijzonders om vader te worden. Voor deze enorme verandering willen we dan ook niet alleen dat je er beter klaar voor bent, maar dat je er ook echt van kunt genieten. Meer informatie kun je terugvinden op www.papaklas.nl.  

 

VADERS aanwezig | juli 2016

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 419 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter