Over het belang van vaderschap

Zo vader, zo meester?

“Meer meesters voor de klas is geen verhaal van gezeik”

edwin borger-meesterlijk

Iedereen wil het. Meer meesters, mannen voor de klas. Iedereen? Ja, iedereen. Meesters, juffen, ouders, politiek en last but zeker not least de kinderen zelf. Nou, dat is fijn. Want er wil namelijk bijna niemand meer meester worden. Als een jongen de pabo al binnenkomt rent hij er vaak, snel gillend weg. Of hij gaat na het behalen van zijn diploma ergens werken waar hij meer geld verdient in een beroep met een beter imago. Logisch, hoor ik iedereen denken. Iedereen?

 

 

Nee, niet iedereen. Er is een steeds groter wordende groep meesters die zich verzetten tegen het frame dat je als meester een verkeerde afslag hebt genomen in je leven. Want meer meesters in het onderwijs, mannen voor de klas begint volgens Meestert! met het imago van het ambacht meester. Het mooiste ambacht dat er op deze wereld bestaat. Naast timmerman en boswachter. Alleen komen ze daar geen jongens maar meisjes te kort. Dat is een ander en vaak makkelijker uit te leggen verhaal.

 

Gezeik
Waarom zou je eigenlijk meer mannen voor de klas willen? Zijn juffen niet goed genoeg? Juffen zijn ook directief, stevig in hun optreden en steeds minder truttig. Stevig, doortastend en niet truttig zijn eigenschappen die vaak aan mannen worden toegedicht. Maar daar gaat het niet over. Toen Meestert! zoiets beweerde kwamen we direct in een man-vrouw verhaal terecht. Die discussie zorgt er ook voor dat er geen man meer meester wil worden. Dat gezeik. En meer meesters is geen verhaal van gezeik. Het is het verhaal van meester Hans, Simon en Jacques.

 

‘Meester Hans leerde mij niet dat word met een d is,
maar wakkerde wel mijn liefde voor natuur en geschiedenis aan’

 

Meester Hans, Simon en Jacques
Meester Hans die ik op de lagere school had. Die mij niet leerde dat ik word met een d is. Maar wel mijn liefde voor natuur en geschiedenis aanwakkerde. Liefde die als puber transformeerde naar verregaande interesse. Door toedoen van meester Simon, op de MAVO. Die dode vossen en koeienogen mee naar de les nam. Kom daar nu nog maar eens om, een dode vos in de les. Dan moet iedereen een oranje hesje aan en een mondkapje voor. Maar toen nog niet. En ook later op de opleiding tot meester niet. Toen ik met meester Jacques tegen een boom aanzat en mijn problemen besprak. Omdat de native Americans dat deden.

 

‘Jongens hebben naast hun vader andere helden nodig om zich aan te spiegelen’

 

Jongens hebben helden nodig
Mijn vader is een lieve man en was vaak afwezig in ons gezin. Zijn ambities dreven hem zijn eigen kant op. En dat wil je als jongen ook. Weg van je vader drijven. Richting andere helden, zoals meester Hans, Simon en Jacques. Niet omdat ik uit een gebroken- of eenouder gezin kwam. Twee vrouwen of één moeder kunnen jongens prima opvoeden. Daar heb je geen meester vóór maar wel bíj nodig. En niet alleen om mee te kunnen voetballen. Dat kunnen juffen tegenwoordig ook heel goed.

Nee, omdat jongens naast hun vader (al dan niet afwezig) andere helden nodig hebben om zich aan te spiegelen. Om zichzelf te worden, of meester. Of meisjes ook een meester nodig hebben? Mmm, dat moet ik nog eens aan mijn zussen vragen.

 

Edwin Borger en Robert-Jan Kooiman richtten in 2015 Meestert! op. Een landelijk opererende stichting die als bedoeling heeft meer mannen het onderwijs in te krijgen en ze er ook in te houden. Niet alleen om het leerkrachtentekort terug te dringen, maar ook om de diversiteit op basis van geslacht te vergroten. Meer lezen? Kijk dan op Meestert.nl.


VADERS aanwezig | april 2019

VADERS aanwezig biedt vaderinitiatieven de gelegenheid om zichzelf onder de aandacht te brengen van onze lezers. De columns die wij publiceren, vertolken het gedachtegoed van de auteurs; zij belichten het thema ‘vaderschap’ elk vanuit hun eigen invalshoek.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Eén reactie op Zo vader, zo meester?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

VADERS aanwezig

 

wordt mogelijk gemaakt door
Bureau Beschermjassen

 

een initiatief van het
Hendrik Pierson Fonds

 

 

 

Contact

Voor contact met de redactie van VADERS aanwezig, mail naar info@vadersaanwezig.nl

Agenda
Archief
Nieuwsbrief
Op dit moment lezen 460 mensen onze nieuwsbrief. Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.


 

Volg ons op TwitterVolg ons op Twitter